2 (2), 2017
Editörden
Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi (YOAD), dördüncü sayısıyla sizlere merhaba derken ikinci yılını da doldurmuş oldu. Bu sayımızda ikinci yılı dolduruyor olmanın onurunu yaşarken, maalesef kurucu editörümüz Hüseyin Leblebici Hocamızı kaybetmenin hüznü içindeyiz. Hüseyin Leblebici Hocamız Türkiye’de yönetim ve organizasyon alanına yaptığı pek çok katkının yanı sıra kurucu editörlük rolünü ve sorumluluğunu üstlenerek YOAD’ın ortaya çıkmasına ve bu noktaya gelmesine de öncülük etti. Hocamızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Hüseyin Leblebici Hocamızın aramızdan ayrılması sonrasında toplanan Dergi Yönetim Kurulu, editörlük görev ve sorumluluğunu şahsıma yükledi. YOAD olarak ortaya çıkarken arzumuz, yönetim ve organizasyon alanında akademik bilgi birikimin gelişimine özgün katkı sağlayan Türkiye orijinli uluslararası alanda saygın bir dergi olmak idi. Dergi olarak bu arzumuzun gerçekleşmesi için yoğun bir çaba içinde olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. YOAD, yönetim ve organizasyon alanında akademik bilgi birikiminin gelişimine sadece Türkiye’de değil dün ya çapında katkı sağlayacak çalışmalar yayımlamayı amaçlamaya devam edecektir.
YOAD’ın ikinci yılını doldurduğu bu sayısını da önceki sayılarda olduğu gibi üç makale ile sınırlı tuttuk. İşletme tarihi, örgütsel davranış ve örgüt kuramı alanlarında olan her üç makale de konularında akademik bilgi birikimine katkı yapma potansiyeli taşımaktadır. Ahmet Sait Özkul tarafından kaleme alınan ilk makale işletmecilik eğitimi tarihi üzerinedir. Makalede, Osmanlı’da yükseköğretimde ticaret eğitimi veren ilk kurum olan Ticaret Mektebinin 1883-1916 yılları arasında öğretim yapısı, müfredatları ve ders içerikleri incelenmektedir. Makale, Türk yükseköğretiminde işletme eğitim-öğretiminin tarihsel süreçteki izlerinin ve seyrinin anlaşılması açısından okumaya değerdir. İkinci makale, örgütsel davranış alanının temel konularından birisi olan liderlik üzerinedir. Çiğdem Vatansever tarafından yazılmış olan bu makale, Olymp ve Faniler kitabı üzerinden Turgut Uzer’in otobiyografisini inceleyerek otantik liderliğin farklı koşullarda nasıl oluştuğunun anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Makale, otantik liderliğe ilgi duyanlar için kayda alınması gerekenler arasında yer alabilir. Bu sayımızın üçüncü makalesi örgüt kuramının en yaygın çalışılan konulardan birisi olan kurumsal mantıklar üzerinedir. Yazarlığını Mustafa Özseven’in yaptığı bu makalede kurumsal mantıkların çetrefilli bir meselesi sağlık alanında görgül olarak incelenmektedir. Özseven, makalede, Türk sağlık alanının alan tözü olarak ifade ettiği “sağlık tözü” ile alanda yer yer etkili olan kurumsal mantıkların tözleri arasındaki uyum ve/veya uyumsuzluğa göre nasıl evrildiğini ve şekillendiğini incelemektedir. Bu makale de bir taraftan tarihsel süreçte Türk sağlık alanını şekillendiren dinamikler hakkında fikir verirken, diğer taraftan kurumsal mantıklar ve töz meselesini anlamak isteyenler için kaynak olabilme potansiyeli taşımaktadır.
İkinci yılımızı tamamlarken teşekkür etmemiz gereken pek çok meslektaşımız var. Öncelikle kurucu editörümüz Hüseyin Leblebici Hocamıza tekrar saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. İkinci olarak dergimize yazılarıyla katkıda bulunan yazarlarımıza teşekkür ediyorum. Bir diğer teşekkürü de bu yıl dergimize gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinde hakem olarak rol alarak değerli yorumları ve geribildirimleriyle katkı sağlayan hocalarımız Ali Aslan Gümüşay Anıl Divarcı Çakmaklı, Başak Topaler, Behlül Üsdiken, Bilçin Tak, Funda Kılıç, Gökhan Karagonlar, İhsan Aytekin, Janset Özen-Aytemur, Miraç Savaş Turhan, Nihat Erdoğmuş, Özgecan Koçak ve Umut Koç’a etmek istiyorum.
Kurulduğundan bu yana dergimize örgütsel davranış alan editörü olarak katkı veren Çetin Önder bayrağı Gökhan Karagonlar’a devrederek editörler kurulumuza katıldı. Çetin hocamıza bu zamana kadarki katkıları için, Gökhan hocamıza da yükümüzü paylaşmak üzere aramıza katıldığı için teşekkür etmek istiyorum. Son olarak da editörler kurulumuzun yeni üyeleri Bahattin Karademir, Bige Aşkun, Birgül Arslan, Eyüp Aygün Tayşir ve Tülay İlhan Nas’a hoş geldin diyor, destekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli katkılarınızla gelecek sayılarda tekrar birlikte olabilmeyi ümit ediyorum.
Ahmet Sait Özkul
Ticaret Mektebinde Verilen Eğitim Üzerine Bir İnceleme: “Usûl-i Ticaret Dönemi” (1883-1916)
Anahtar Kelimeler: Ticaret eğitimi tarihi, Türkiye’de ticaret eğitimi, yükseköğretimde ticaret eğitimi, Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlîsi, Ticaret Mekteb-i Âlîsi
[PDF]
Çiğdem Vatansever
Bir Oto-Biyografi Üzerinden Otantik Liderliği Yorumlamak: Turgut Uzer’in Olymp ve Faniler Kitabı
Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik, Turgut Uzer, biyografi, anlatıya dönüş
[PDF]
Mustafa Özseven
Alan Tözü ve Kurumsal Mantıklar: Türk Sağlık Alanının Evrilmesinde Sağlık Tözünün Rolü
Anahtar Kelimeler: Alan tözü, kurumsal mantıklar, sağlık tözü, Türk sağlık alanı
[PDF]