Yayın Politikası


Derginin Kapsamı

Derginin kapsamını özel, kamu ve sivil toplum örgütlerinin yönetsel ve örgütsel konularına yönelik araştırmalar oluşturmaktadır. Bu bağlamda, dergimizde örgüt kuramı, stratejik yönetim, örgütsel davranış, uluslararası işletmecilik, girişimcilik, işletme tarihi ve insan kaynakları, iş ahlakı vb. konularda kuramsal ve görgül çalışmalar, vaka çalışmaları, araştırma notları ve kitap incelemeleri yayımlanmaktadır. YOAD, Türkiye ortamına odaklanan çalışmaları teşvik etmekle birlikte, dünyanın her yerinden araştırmacıların Türkçe ve İngilizce çalışmalarını yayımlanabilecekleri bir platformdur. YOAD, araştırma yaklaşımı ve yöntemi açısından tüm çalışmalara açıktır.

 

Yayın Sıklığı

YOAD, Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 defa yayımlanmaktadır.

 

Makale Sunum ve Yayın Ücreti Yoktur

YOAD tarafından makale gönderim, değerlendirme ve yayımlama sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yazarlara da makalelerinin yayımlanmasına karşılık herhangi bir telif ücreti ödenmemektedir.

 

Açık Erişim Politikası ve Telif Hakları

Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi deklarasyonu ile uyumlu bir açık erişim politikasını benimsemektedir. Dergide yayınlanan çalışmalara YOAD web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Akademik amaçlarla makaleleri indiren okuyuculardan hiçbir ücret talep edilmez. Dergimiz Creative Commons BY-NC-ND telif hakkı politikasını benimsemektedir. Dergide yayımlanan çalışmalar uygun şekilde atıf verildiği, içeriklerinde değişiklik yapılmadığı, ve ticari amaçla kullanılmadığı sürece okunabilir, indirilebilir, başka dillere çevrilebilir, saklanabilir ve herhangi bir formatta ve ortamda paylaşılabilir. Dergiye makalelerini gönderen yazarlar basımı yapılan makalelerin tüm yayın haklarını Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi’ne devretmeyi kabul etmiş olurlar.

 

Makale Değerlendirme Süreci

YOAD’da makaleler, dergi editörü ve yönetim ve organizasyon disiplininin çeşitli alanlarında uzmanlaşmış alan editörlerinin yönetiminde en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Bütün değerlendirmeler hakem ve yazarların karşılıklı olarak birbirlerinin kimliklerini bilemeyecekleri şekilde gizlilik esaslarına göre yürütülür.

YOAD’a sunulan her makale öncelikle Dergi Editörü tarafından derginin kapsamına uygunluğu ve bilimsel katkı potansiyeline göre gözden geçirilir. Uygun görülen makale, uzmanlık alanına göre bir alan editörüne yönlendirilir. Sonraki aşamada ilgili alan editörü makaleyi gözden geçirerek makalenin hakemlere gönderilmek için kapsam, özgünlük ve yazına katkı açısından uygun olup olmadığını değerlendirir. Makaleyi uygun bulmaz ise, bu aşamada ret edebilir. Bununla ilgili bilgilendirme yazarlara 2 hafta içinde yapılır. Alan editörü makaleyi uygun bulursa, makalenin konusu ile ilgili en az 2 hakem belirler ve makalenin değerlendirilmek üzere bu hakemlere gönderilmesini sağlar.

Hakemler tarafından makalelerin değerlendirilmesi aşağıdaki sorular esas alınarak yapılır:

  • Makalenin sorunsalı ne kadar orijinal?
  • Makalenin söyledikleri ne kadar yeni ve ilginç?
  • Makale alandaki mevcut bilgi birikimine ne derece katkı sağlamaktadır?
  • Makale yönetim ve organizasyon sorunlarına ne derece değinmektedir?
  • Makalenin kuramsal temeli ne kadar güçlüdür?
  • Makale, görgül bir araştırmadan oluşuyorsa, seçilen yöntem ve kullanılan analizler ne kadar uygundur?
  • Çalışmanın sonuçları ne derece doğru bir şekilde raporlanmıştır?
  • Sonuçlar ne derece mevcut yazınla ilişkilendirilerek tartışılmıştır?
  • Çalışmadan çıkarılan sonuçlar ne kadar önemli ve ilginçtir?

Hakem değerlendirmeleri tamamlandığında ilgili alan editörü, hakemlerin görüş ve önerileri doğrultusunda makale ile ilgili değerlendirmesini yapar ve kararını verir. Hakemlerin görüş ve önerileri birbiri ile çeliştiğinde, alan editörleri inisiyatif kullanarak makaleyi yeni bir hakeme gönderebilir ya da bizzat kendileri hakemlerin görüş ve önerilerden hangisinin özgünlük ve yazına katkı açısından daha makul olduğu konusunda değerlendirme yapabilir ve kendileri de ilave önerilerde bulunabilirler. Alan editörleri makale ile ilgili değerlendirme ve kararlarını dergi editörü ile koordinasyon içerisinde yürütürler; nihai değerlendirme ve karar ilgili alan editörü ve dergi editörünün ortak kararıyla kesinleşir. Makale değerlendirme sürecinin bir turunun 60 gün içerisinde tamamlanması beklenir.

 

Dijital Arşivleme ve Koruma Politikası

Dijital koruma, uzun vadeli, sürekli erişimi garanti etmek için artık dijital formatlarda mevcut olan bilgilerin alınmasını ve dağıtılmasını sağlayan bir dizi süreç ve aktivitedir. Koruma politikası olarak web sitesi arşivlemesi yapılmakta ve indeksleme hizmetleri kullanılmaktadır.

Web sitesi Arşivlemesi kapsamında, elektronik içeriğin tamamı (web sitesi, makale vb.) iki farklı kaynakta saklanmaktadır. Bir sunucudaki içerik çevrimiçidir ve okuyucular tarafından erişilebilir durumdadır. Aynı içeriğin bir kopyası, diğer kaynakta yedek olarak korunmaktadır. Bir sunucunun arızalanması durumunda, diğer kaynak çevrimiçi hale getirilebilir ve web sitesinin 48 saat içinde kullanıma sunulması beklenir.

Dergimizin indeksleme hizmetleri, makaleler hakkında temel bilgileri depolar. Böylelikle makalelere, hem bu sistemler hem de derginin web sitesi arşivi aracılığıyla kolayca ulaşılabilir.