2 (1), 2017
Editörden
Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi YOAD üçüncü sayısıyla ikinci yılına merhaba diyor.
Özel, kamu ve sivil toplum örgütlerinin farklı yönetsel alanlarını anlamaya katkıda bulunmaya yönelik özgün nitelikte araştırmalar yayımlamayı amaçlayan hakemli bir dergi olarak sizlerin karşısına üçüncü kez çıkan YOAD’ın kapsamını, başta örgüt kuramı, stratejik yönetim, örgütsel davranış, uluslararası işletmecilik, girişimcilik, işletme tarihi ve insan kaynakları yönetimi olmak üzere yönetim ve organizasyon alanına yönelik kuramsal ve görgül çalışmalar ile vaka çalışmaları, araştırma notları ve kitap incelemeleri oluşturmaktadır. YOAD, yönetim ve organizasyon alanındaki akademik bilgi birikiminin gelişimine sadece Türkiye’de değil dünya çapında katkı sağlayacak çalışmalar yayımlamayı amaçlamaktadır.
YOAD’ın ikinci yılının bu ilk sayısında da, önceki sayılarda olduğu gibi, üç önemli çalışma yer almaktadır. Bu sayıdaki ilk çalışmada Ali Fehmi Ünal ve Bilçin Tak Meydan, örgütsel davranış alanındaki çalışmalarda kuram, ölçüm ve analiz yöntemi uyumunun önemini birey-örgüt uyumu yazınını temel alan iki farklı görgül çalışma sonuçları üzerinden tartışmaktadırlar. YOAD’da yayımlanan ilk örgütsel davranış makalesi olan bu çalışmanın, Türkiye’de kuramsal katkı arayışının nispeten daha az yaygın olduğu görülen örgütsel davranış yazınına önemli bir katkı sağlayacağını umuyoruz. İkinci çalışmada Hasibe Aysan, kurumsal kuram yazınındaki popüler tartışmalardan biri olan çatışan kurumsal mantıklara örgütlerin tepkilerini incelemektedir. Aysan, kurumsal mantıklar yazınının öncü çalışmalarında en temel mantıklar arasında sayılan, ancak nadiren araştırmaya konu edilen din olgusunu kurumsal mantıkların çatışması ekseninde kavramsallaştırmaya çalışmaktadır. Bu sayının son çalışmasında ise, Akansel Yalçınkaya ve Deniz Taşcı, kurumsal kuram yazınının popüler konularından bir diğeri olan kurumsal girişimcilik kavramını ele almaktadırlar. Bu çalışmada yazarlar, kurumsal kuramın ortaya çıktığı Anglosakson dünyadaki liberal devlet anlayışı nedeniyle çok üzerinde durulmamış bir kurumsal girişimci olarak devleti incelemekte ve devletin kurumsal girişimciliğinin farklı alan ve bağlamlardaki yansımaları üzerinde durmaktadırlar.
Başta yazar, hakem ve editörlerimiz olmak üzere, YOAD’a destek veren herkese çok teşekkürler. Gelecek sayılarda akademik çalışmalarınız ve işbirliğinizle dergimize değerli katkılarınızı sunma fırsatı bulmanız ümidiyle.
Hüseyin Leblebici
Editör
Ali Fehmi Ünal & Bilçin Tak-Meydan
Davranış Araştırmalarında Kuram, Ölçüm ve Analiz Yöntemi Birlikteliği Sorunu: Birey-Örgüt Uyumu Üzerine Ampirik Bir ÇalışmaBilimsel araştırmanın değişkenler arasında istatiksel ilişkiler bulmaya indirgenerek değişkenlerin yansıttığı kavramlar ve kuramsal arka planın göz ardı edilmesi, davranış bilimleri alanında gözlenen en önemli sorunlardandır. Bu çalışmada, farklı kavramsallaştırma ve ölçüm araçlarının hızla çoğaldığı birey-örgüt uyumu yazını bir vaka olarak incelenmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda birey-örgüt uyumuna ilişkin farklı kavramsallaştırma (atomistik, moleküler ve molar) ve ölçüm yaklaşımlarını (korelasyon, fark ve polinomiyal regresyon) içeren iki ayrı araştırma tasarlanmıştır. Çok düzeyli atomistik ve moleküler yaklaşım çerçevesinde birey-örgüt uyumu ölçümü yapılan ilk araştırmanın verileri, bir çokuluslu imalat işletmesinde toplam 295 kişiden oluşan iki ayrı örneklemden toplanmıştır. Birey-örgüt uyumunun tek düzeyli atomistik ve molar yaklaşım temelinde ölçüldüğü ikinci araştırmanın örneklemi ise bir süpermarket zincirinde çalışan 93 kişiden oluşmaktadır. İlgili yazında birey-örgüt uyumu ile ilişkilendirilen örgütsel özdeşleşme, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütten ayrılma niyeti bağımlı değişkenler olarak analizlere dahil edilmiştir. Sonuçlar, birey-örgüt uyumunun bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerinin araştırmacının kavramsallaştırma, ölçüm ve analiz yöntemi tercihlerine bağlı olarak farklılaştığını ve kuram-ölçüm-analiz yöntemi arasında doğru bir eşleşme kurgulanmadığı sürece bulguların gerçeğe ulaşma açısından tartışmalı olacağını ampirik olarak göstermektedir. İkinci araştırmanın bulguları ayrıca, polinomiyal regresyon yönteminin değişkenler arası ilişki örüntüsünü ortaya koymak açısından diğer yöntemlere göre daha üstün olduğu savını desteklemektedir. Davranış çalışmalarında kuram-ölçüm-analiz yöntemi birlikteliğinin önemi kuramsal ve pratik sonuçlar açısından tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Kuram-ölçüm-analiz birlikteliği, birey–örgüt uyumu, paradigma farklılıkları, uyum kavramsallaştırmaları, atomistik/moleküler/molar yaklaşımlar, polinomiyal regresyon
[PDF]
Hasibe Aysan
Conflicting Institutional Logics in the Religious Context of IslamThis paper aims to develop a conceptual framework to explain how organizations may respond in the case of conflict between Islam and other institutional logics. Taking into consideration some theoretical and empirical studies, I propose that there are two main alternative ways for organizations to react in such a conflict: according to the merits of the religion or according to the norms of the field. I argue that the former alternative promotes the protection of religious authenticity whereas the latter promotes the reinterpretation of religious rules and is thus in touch with modern practices. I further offer some ontological and functional aspects of Islam as antecedents of organizational responses.
Keywords: Institutional logics, religion, Islam, conflict, organizational response
[PDF]
Akansel Yalçınkaya & Deniz Taşcı
Bir Kurumsal Girişimci Olarak Devlet: Yeni Kurumsal Kuram Bağlamında Bir DeğerlendirmeBu çalışmada, kurumsal kurama göre devletin kurumsal girişimcilik rolü incelenmiştir. Yapılan incelemeler, devletin farklı bağlamlar ve örgütsel alanlardaki kurumsal süreçlerde kurumsal girişimci olarak etkili olduğunu göstermektedir. Devletin farklı ülke bağlamları ve örgütsel alanlarda bazen benzer bazen de farklı şekillerde kurumsal girişimci olarak önemli rol oynadığı görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Kurumsal girişimcilik, devlet, yeni kurumsal kuram
[PDF]