5 (2), 2020
YOAD / JMOS
Dergi Künyesi
Burçak Yalçın & Olca Sürgevil Dalkılıç
İş Yerinde Var Ol(ma)ma (Presenteeism) Durumuna İlişkin Kavramsal Bir İncelemeDaha önceleri devamsızlık (absenteeism) kavramı ile karıştırılan iş yerinde var ol(ma)ma durumu (presenteeism), 1990’lı yıllarda ekonomik durgunluk dönemlerine denk gelen işletme küçülmeleri sırasında ortaya çıkmıştır. İş yerinde var ol(ma)ma; çalışanların hasta oldukları halde işe gelmeleri ve eksik kapasite ile çalışmaları durumunda meydana gelmektedir. Son dönemlerde işletmelerde yaygın olarak görülen bu durum, bireylerin fiziksel olarak iş yerinde bulundukları halde zihinsel olarak iş gücüne tam katılım sağlayamamalarını ifade etmektedir. Bu çalışma ile iş yerinde var ol(ma)ma durumunun tanımı, kökeni, ölçüm araçları ile birey ve örgüt kaynaklı nedenleri tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: İş yerinde var ol(ma)ma durumu, sonuca odaklanma, sürece odaklanma
DOI : 10.15659/yoad.5.2.001 [PDF]
Züleyha Sayın & Nihat Erdoğmuş
Performans Artırma Yoluyla Meşruiyeti Yeniden Kazanma: Türk Kızılay’da Yeniden Yapılanma ÖrneğiBu çalışmanın amacı kâr amacı gütmeyen örgütlerde yeniden yapılanma yoluyla performans artırarak örgütsel meşruiyeti yeniden kazanma sürecini incelemek¬tir. Çalışmada konumu, kamuoyundaki etkisi, büyüklüğü ve geçmişi bakımından önemli bir örnek olan Türk Kızılay ele alınmıştır. Nitel araştırma yaklaşımlarından örnek olay deseni kullanılan araştırmada Kızılay’ın 1990’lı yılların sonunda yaşa¬dığı performans temelli meşruiyet sorununu aşmak için 2000’li yıllardan başlaya¬rak gerçekleştirdiği yeniden yapılanma çabaları üzerinde durulmuştur. Araştırma sonucunda Kızılay’da meşruiyetin yeniden kazanılmasında örgütsel yapı, hizmet alt yapısı, finansal kaynak, insan kaynağı ve bilgi teknolojilerinde planlı değişim uygulamaları ve bu uygulamaların doğurduğu performans artışının katkıları betimsel olarak ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Türkiye Kızılay Derneği, kâr amacı gütmeyen örgütler, kâr amacı gütmeyen örgütlerde yeniden yapılanma, örgütsel meşruiyet
DOI : 10.15659/yoad.5.2.002 [PDF]
Mustafa Özseven
Habitusun Çoklu Kurumsal Mantıklar Altında Geliştirilen Pratiklere EtkisiBu çalışmada, çoklu kurumsal mantıklar altındaki hekimlerin geliştirdikleri pratiklerde, habitusun etkisi araştırılmaktadır. Mikro düzeyde geliştirilen pratiklerin dinamiklerini Bourdieu’nun habitus kavramı üzerinden inceleyen bu çalışma aktörlerin alandaki tarihselliklerinin çoklu kurumsal mantıklar altında geliştirilen pratiklere nasıl yansıdığını göstermektedir. Özellikle de sermaye ve alan mefhumlarının dikkate alınması nedeniyle, çalışmada çoklu kurumsal mantık çalışmaları için farklı bir bakış açısı sunulmaktadır. Bu teorik katkı, 2003 sonrası çoklu kurumsal mantıkların oldukça görünür hale geldiği Türk sağlık alanında yapılan görgül bir çalışma ile ortaya konulmuştur. Çalışmada 2003 sonrası hayata geçirilen uygulamalarla birlikte hekimlerin kültürel ve sembolik sermayelerinde değişimler yaşandığı tespit edilmiş, aynı zamanda kurumsal mantıklardaki değişim ve alan dinamiklerindeki çeşitlenme ile ‘yeni tip hekimlik habitusuna’ bağlı yeni pratiklerin geliştiği gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları, farklı habitusların farklı uygulamaların mantıklarının geliştirilmesinde etkili olduğunu, bu mantıklar altında da farklı alt pratiklerin geliştirilebildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, ‘toplumsal’ dinamiklerin aktördeki yansımasına işaret eden ‘habitus’ kavramının, çoklu kurumsal mantıklar altındaki aktörlerin pratiklerini analiz ederken dikkate alınması gerektiği ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Habitus, çoklu kurumsal mantıklar, pratikler, alan ve sermaye, Türk sağlık alanı
DOI : 10.15659/yoad.5.2.003 [PDF]