Son Sayı
9 (2), 2024
YOAD/JMOS
Dergi Künyesi
Deniz Tunçalp
Editörden: Prof. Hüseyin Leblebici’ye Armağan
Nord C. Sovik
İşlem Kümesi Olarak ÖrgütYıllar içinde sosyal eylem, etkileşim ve örgüt için gramerler oluşturma konusunda düzensiz çabalar gösterilmiştir. Gramatik temsillerin cazip yönlerinden biri, onların üretken kapasiteleridir. Bu makalede ilk olarak, üretken teorilerin avantajlarını özetliyoruz. Ardından, önceki girişimlerin tuzaklarından kaçınan bir örgütsel gramer oluşturma stratejisini ortaya koyuyoruz. Daha sonra, biri transfer işlemleri diğeri değişim işlemleri için olmak üzere iki örgüt grameri oluşturuyoruz. Bu gramerlerin ortaya çıkardığı işlem özelliklerini ilişkilendirerek, kurumların işlemleri düzenlemedeki rolünü tartışıyoruz. Örgüt grameri, mikro ve makro örgüt kuramını entegre etmek ve daha iyi ve daha test edilebilir kurumlar ve davranış kuramları geliştirmek için bir araçtır. Örgüte dair iyi bilinen üç çalışmaya gramatik düşünmeyi uygulayarak örgüt kuramları hakkında gramatik düşünmenin avantajlarını gösteriyoruz.
Anahtar Kelimeler: Örgütsel Form, Örgütsel Gramer, Mikrotemeller, Örgütsel Davranışın Bağlamı, Eyleyen-Yapı
DOI : 10.15659/yoad.9.2.001 [PDF]
Serkan Dirlik
Atlantik’in İki Yakasında Yönetim ve Örgüt Araştırması: Yeni Kurumsal Kuram ÖrneğiBu çalışma, Kuzey Amerika temelli öncü yönetim ve örgüt dergilerinde Kuzey Amerika kurumlarında çalışan araştırmacıların yayımladıkları yeni kurumsal kuram çalışmaları ile Avrupa temelli öncü yönetim ve örgüt dergilerinde Avrupa kurumlarında çalışanların yayımladıkları yeni kurumsal kuram çalışmalarını kıyaslamaktadır. Kıyaslama, iki coğrafyadaki araştırmacıların örgütsel analize yaklaşım farklılıklarını ortaya koyan incelemelerde başvurulan yöntemsel tercihler ve Avrupalılık olarak ifade edilen büyük düşünürlere atıf verme yönelimleri temelinde yapılmıştır. Bulgular, her iki coğrafyadaki akademisyenler tarafından yürütülen yeni kurumsal kuram çalışmalarında benimsenen yöntemler ve büyük düşünürlere atıf verme yönelimleri açısından belirgin bir farklılık olduğunu doğrulamaktadır. Araştırma bulguları farklı coğrafyalarda benimsenen kuramların, o coğrafyalardaki hâkim araştırma yapma geleneklerince biçimlendiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Yönetim ve Örgüt Çalışmaları, Yeni Kurumsal Kuram, Yöntem, Örgüt Çalışmalarında Avrupalılık, Çeviri
DOI : 10.15659/yoad.9.2.002 [PDF]
Yunis Ismayil
Prof. Hüseyin Leblebici’nin Meslekler ve Meslek Örgütleri Alanındaki Entelektüel Mirasının Haritalanması: Bibliyometrik Bir AnalizBu makale Prof. Hüseyin Leblebici'nin meslekler ve meslek örgütleri üzerine yaptığı katkılara bir bibliyometrik analizle odaklanmaktadır. Bibliyometrik yöntemler kullanarak, çalışma Prof. Leblebici'nin akademik etkisini yayın ve atıf sayıları ve çalışmalarının tematik incelemeleri aracılığıyla değerlendirmektedir. Prestijli akademik veritabanından elde edilen veriler, onun akademik topluluk üzerindeki etkisini aydınlatmakta, araştırmalarının profesyonel örgüt yapıları ve dinamiklerinin teorik ve pratik anlayışlarını nasıl ilerlettiğini vurgulamaktadır. Bulgular, Prof. Leblebici'nin alandaki eleştirel tartışmaları şekillendirmedeki rolünü ortaya koymakta; özellikle profesyonel kuruluşların karmaşıklıklarını ve aralarındaki ilişkileri anlamaya yönelik yenilikçi yaklaşımlarını vurgulamaktadır. Bu makale, Prof. Leblebici'nin akademik izini detaylı bir şekilde özetlemekte, meslekler ve meslek örgütleri üzerine yapılan çalışmalarda düşünce ve araştırma metodolojilerinin evrimine dair değerli içgörüler sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Meslekler, Meslek Örgütleri, Bibliyometrik Analiz
DOI : 10.15659/yoad.9.2.003 [PDF]
YOAD/JMOS
Yazarlara Notlar