Son Sayı
10 (1), 2025
YOAD/JMOS
Dergi Künyesi
Kubilayhan Göç & Fatma Küskü
Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimine Söylem ve Eylem Boyutlarıyla Örgütsel İkiyüzlülük Merceğinden BakmakBu çalışma Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimini ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarıyla incelemekte ve söylem ile eylem arasındaki farkları örgütsel ikiyüzlülük merceğinden değerlendirmektedir. Bu bağlamda, Sürdürülebilir İKY faaliyetlerinin bir takım yükümlülüklerle mi yoksa içselleştirilmiş bir şekilde mi uygulandığını anlamaya çalışmaktadır. Veriler, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketlerden ve çalışanlardan toplanmıştır. Söylem, 36 sürdürülebilirlik raporunun içerik analizine tabi tutulması yoluyla belirlenirken, eylem 414 çalışandan yapılandırılmış bir soru formu ile toplanan yanıtlar üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular, geleneksel kapitalist yaklaşımın geçerliliğini koruduğunu ve pasif olarak kabul edilse bile kuruluşlarda ikiyüzlülüğe yol açtığını göstermektedir. Türkiye'deki işletmelerin Sürdürülebilir İKY yaklaşımını tam olarak içselleştirmeleri gerektiği ve bunun için de gönüllü çabalardan ziyade daha katı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu araştırma, Sürdürülebilir İKY'yi "ekonomi-çevre-toplum" boyutlarıyla ele alarak, farklı bağlamlara sahip ülkelerdeki Sürdürülebilir İKY yaklaşımlarını anlama ihtiyacına cevap vererek ve Sürdürülebilir İKY’yi örgütsel ikiyüzlülük kapsamında inceleyerek literatüre katkı sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel İkiyüzlülük, Söylem, Türkiye
DOI : 10.15659/yoad.10.1.001 [PDF]
Hale Eda Akduru
Geçmiş Zaman Olur ki: 1974 Yılı Hayat Mecmuası’nda Yer Alan İşletme Reklamlarının Göstergebilimsel Bir Analizi1970’ler reklamcılık tarihinde çoklu reklam araçlarının kullanılmaya başlanması nedeniyle önem arz eder. Bu dönemde reklamların özellikle toplumsal hayatın bir yansıması olarak tasarlandığı bilinmektedir. Ülkede meydana gelen ekonomik, siyasi, toplumsal çalkantılar ve dönüşümler 1970’lerde işletmelerin uygulamalarına da yansımış, işletmelerin bu değişikliklere uyum sağlama çabaları yapılan reklamların yönünü de belirlemiştir. Bu çalışmada 1974 yılı Hayat Mecmuası’nda en sıklıkla yer alan reklamların göstergebilimsel bir analizini yapmak suretiyle ilgili döneme ilişkin işletme dinamiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: İşletme Tarihi, Reklamlar, Hayat Mecmuası, Göstergebilimsel Analiz
DOI : 10.15659/yoad.10.1.002 [PDF]
Sunday Samson Babalola & Chiyem Lucky Nwanzu
İş Yeri Arkadaşlığı ve İş Stresi Bağlamında İş Performansı: Kamu Çalışanlarının Kendi Bildirimlerinden KanıtlarBu araştırma, iş yeri arkadaşlıkları, işle ilgili stres ve performans arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca iş stresinin, iş yeri arkadaşlıkları ve iş performansı arasında aracı rolü olup olmadığı incelenmiştir. Nicel ve kesitsel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmada, 125 kamu çalışanından anket aracılığıyla veri toplanmıştır. Katılımcıların %76'sı kadın ve %75'i evli olup, yaş ortalaması x̄ = 37,71'dir. Regresyon analizleri, iş yeri arkadaşlığının iş stresi ile negatif, görev ve bağlamsal performans ile pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Üretkenlik karşıtı iş davranışı ise hem yüksek hem de düşük seviyedeki iş stresiyle pozitif korelasyon göstermektedir. Aynı şekilde, görev performansı yüksek iş stresi seviyeleri ile negatif ilişkilidir. Bulgular, performansın uyarılma arttıkça yükseldiğini ve ancak uyarılma aşırı yüksek seviyelere ulaştığında performansın azaldığını öne süren ters-U teorisini önemli ölçüde doğrulamıştır. Aracılık analizi sonuçları, stresin iş yeri arkadaşlığı ile iş performansı arasındaki ilişkide aracılık ettiğini göstermiştir. Çalışma, çalışanların iş yeri arkadaşlığı deneyimlerinin artırılmasının, iş performansı ve iş stresi üzerinde örgütsel açıdan olumlu bir etki yarattığını açıklamaktadır. Ayrıca, çalışan performansı açısından örgütler için faydalı olan stres seviyelerine ilişkin pratik bir rehber sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: İş Yeri Arkadaşlığı, İş Stresi, İş Performansı, İlgilen ve Arkadaş Ol Kuramı, Duygusal Olaylar Teorisi
DOI : 10.15659/yoad.10.1.003 [PDF]
YOAD/JMOS
Yazarlara Notlar