9 (1), 2024
YOAD/JMOS
Dergi Künyesi-
Anahtar Kelimeler: -
[PDF]
Rıdvan Kocaman & B. Zafer Erdoğan
Alanlar Arasında Benzerlik mi Farklılık mı? Türkiye’deki Hayır Pazarları ÖrneğiYeni Kurumsal Kuram, örgütsel alanlar içerisinde homojenlik, arasında ise heterojenlik olduğunu varsayar. Bununla birlikte, kurumsal çalışan akademisyenler alan içi karşılaştırmalara, örgütsel alanlar arasında yaptıklarından daha fazla öncelik vermektedirler. Ayrıca, bu karşılaştırmalar mübadele alanları arasında veya mübadele alanları ile mesele alanları arasında yapılmıştır. Bu çalışmada, ilgili teori ve önceki araştırma bulgularından türetilen, yerleşik halde olan 13 kurumsal altyapı unsuru temelinde, arayer mesele alanları olarak tanımlanan hayır pazarlarını karşılaştırdık. Kâr amacı gütmeyen 10 kuruluştan 44 deneyimli pazar organizatörü ile derinlemesine görüşmeler yaptık. Ayrıca, 7 ila 10 gün arasında süren her bir pazarda saha notları tutarak dört günlük katılımcı gözlem gerçekleştirdik. Elde edilen veriler, tümdengelim yaklaşımını benimseyen yönlendirilmiş içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Yeni Kurumsal Kuram'ın temel önermesinin aksine, örgütsel alanların tıpkı örgütler gibi birbirleriyle izomorfik olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonucun, teorinin temel varsayımlarına yeni bir bakış açısı sunması beklenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Yeni Kurumsal Kuram, örgütsel alan, mesele alanı, arayer mesele alanı, hayır pazarları
DOI : 10.15659/yoad.9.1.001 [PDF]
Ayşegül VAYISOĞLU ZORLU, Oktay KOÇ & Senay YÜRÜR
Türk İşletmelerinin İnsan Kaynakları Uygulamalarında Yabancı İşletmeler ile Etkileşimlerinin Rolü: Çoklu Vaka AnaliziBu çalışmada, Türk işletmelerinin uluslararası işletmecilik faaliyetleri kapsamında etkileşimde bulundukları yabancı işletmelerden insan kaynakları uygulamaları açısından etkilenme durumları ve bu etkilenmenin hangi uygulamalarda ve nasıl gerçekleştiğinin anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla nitel araştırma desenine dayalı çoklu vaka analizi yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, yabancı işletmelerle etkileşimi bulunan 10 Türk işletme ile yürütülmüştür. Yapılan analiz sonuçlarına göre, Türk işletmelerinin insan kaynakları uygulamalarını, yabancı işletmeyle aralarındaki bağımlılık ilişkisinin düzeyinin şekillendirdiği görülmüştür. Diğer bir ifadeyle, yüksek bağımlılık ilişkisinde zorlayıcı ve bilişsel, orta bağımlılık ilişkisinde öykünme öğrenme, öneri ve beklenti, düşük bağımlılık ilişkisinde ise güven eksikliği, öneri ve beklenti gibi farklılaşan bağımlılık düzeylerine göre farklı etkilenme şekilleri tespit edilmiştir. Nihayet zorlayıcı, bilişsel, öykünme öğrenme, öneri-beklenti ve güven eksikliği gibi etkilenme şekillerine bağlı olarak da insan kaynakları uygulamalarının farklılaştığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, İşletmeler Arası Etkileşim, Bağımlılık İlişkisi, Örgütsel Değişim
DOI : 10.15659/yoad.9.1.002 [PDF]
Konuralp Sezgili
Türkiye'de Başarısız Girişimcilik Vakalarına Fenomenolojik BakışGirişim başarısızlığı, girişimciliğin çok katmanlı zorlukları ve maliyetleri üzerine önemli bakış açıları sunan, küresel ölçekte öneme sahip bir kavramdır. Bu konu aynı zamanda, kendi işinde çalışanların oranının hızla düştüğü Türkiye için de önem arz etmektedir. Bu çalışma, girişimcilik çabalarında başarısızlık yaşamış altı Türk katılımcıdan oluşan bir örneklem ile yorumlayıcı fenomenolojik analiz (IPA) kullanarak girişimcilik başarısızlığının girişimciler üzerindeki mikro düzeydeki etkilerini araştırmaktadır. Araştırmanın bulguları, örüntülerin sosyal bağlama yerleştiğini göstermekte; özellikle yakın ve geniş sosyal çevre arasında önemli farklılıkları ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu durum başarısızlık sonrası ve öğrenme ile ilgili süreçler ile de ilişkilidir. Çalışma, başarısızlık sürecinde belirli sosyal dinamiklerin ve ilişkilerin önemini vurgulayarak girişimci başarısızlığının bir deneyim olarak anlaşılmasına yönelik bir kavrayış sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişim başarısızlığı, sonuçlar, IPA.
DOI : 10.15659/yoad.9.1.003 [PDF]
YOAD/JMOS
Yazarlara Notlar