6 (2), 2021
YOAD / JMOS
Dergi Künyesi
Deniz Tunçalp
Nitel Araştırmalarda Paradigmalar, Yöntembilimleri ve Araştırma TitizliğiAraştırma sürecinde yapılan seçimler, araştırmacılar tarafından benimsenen paradigma ve yöntembilim tercihine bağlı olarak bir araştırmanın titizliğine temel oluşturur. Bu çalışma, felsefi açıdan uyum ya da kıyaslanamaz çelişki içinde olabilecek pek çok alternatif karar arasında kendi yolunu çizmesi gereken nitel araştırmacılara rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle makale, nitel araştırmanın temelini oluşturan paradigmaları ve çeşitli metodolojik yaklaşımları tarif etmekte ve nitel bir araştırma projesinin titizliğini ve kalitesini geliştirmek için kullanılan, güvenedeğerlik, nirengi ve düşünümsellik de dahil olmak üzere, çeşitli yaklaşım ve kriterleri tartışmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Nitel araştırma, yöntembilim, nitel yöntembilimleri, araştırma titizliği, güvenedeğerlik, nirengi, düşünümsellik
DOI : 10.15659/yoad.6.2.001 [PDF]
İlkhan Uğur & Engin Bağış Öztürk
İstismarcı Yönetim İklimi ve Duygusal Tükenmişlik: Düzeyler Arası Bir AnalizBu çalışmanın amacı istismarcı yönetim ile duygusal tükenmişlik ilişkisinde istismarcı yönetim ikliminin rolünü irdelemektir. Kaynakların koruması ve adalet teorilerine dayanan bu çalışma, istismarcı yönetim ikliminin düşük olduğu bir ortamda istismarcı yönetime maruz kalan çalışanların istismarcı yönetim ikliminin yüksek olduğu bir ortama kıyasla daha fazla duygusal tükenmiş olduklarını iddia etmektedir. Düşük istismarcı yönetim ikliminde istismara uğrayan çalışanlar kendilerinin hedef alındığını düşünerek bu durumu daha adaletsiz bulacaktır ve sonrasında daha fazla duygusal tükenmişlik hissedeceklerdir. Kesitsel bir saha araştırması kullanarak araştırmanın verisi özel ve kamu sektöründe çalışan 262 kişiden (60 departmandan) toplanmıştır. Hiyerarşik doğrusal modelleme sonuçları istismarcı yönetim ile duygusal tükenmişlik arasında pozitif ilişkili olduğunu ancak bu ilişkide istismarcı yönetim ikliminin biçimlendirici etkisinin anlamlı olmadığını göstermiştir. Bu bulgulara bağlı olarak teorik ve pratik uygulamalar ve ayrıca çalışmanın kısıtları tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: İstismarcı yönetim, istismarcı yönetim iklimi, duygusal tükenmişlik, kaynakların korunması, adalet, hiyerarşik doğrusal modelleme
DOI : 10.15659/yoad.6.2.002 [PDF]
Tülay İlhan Nas & Fatih Şahin
Ulusal Kurumsal Sistemler ve Ulusların İnovasyon PerformanslarıBu araştırmanın amacı, ulusların inovasyon performanslarının ulusal kurumsal sistemlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. İlgili yazından hareketle farklı ulusal kurumsal sistemler tipolojileri referans alınarak 10 konfigürasyonda sınıflandırılmış 82 ülkenin inovasyon girdi ve çıktı performansları tek yönlü varyans analizi kullanılarak karşılaştırılmaktadır. Analiz bulguları, liberal ekonomik sistemin hâkim olduğu, iş birliği ve genelleştirilmiş güvenin yaygın olduğu ülkeleri içeren konfigürasyonların yüksek inovasyon performanslarıyla diğer kofigürasyonlardan farklılaştığını göstermektedir. Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu ise devletin ve varlıklı ailelerin ekonomik sistemde güçlü aktörler olduğu “devlet liderliği” ve “aile liderliği” gibi konfigürasyonların düşük inovasyon performansıyla diğer konfigürasyonlardan farklılaşmasıdır.
Anahtar Kelimeler: İnovasyon performansı, ulusal kurumsal sistemler, devlet liderliği
DOI : 10.15659/yoad.6.2.003 [PDF]