6 (1), 2021
YOAD / JMOS
Dergi Künyesi
Fatih Mehmet Bulut & Yücel Sayılar
Farklı Siyasalarda Devletin Kurumsal Girişimciliğini Yeniden Düşünmek: Türkiye Bağlamında Bir Tipoloji ÖnerisiYeni kurumsal kuramın liberal sistemde tarafsız, tutarlı, tek tip ve kurumsal alanların dışında bir kurumsal aktör olarak resmettiği devlet kavramının ve devletin kurumsal girişimci rolünün farklı ulusal bağlamlarda ve farklı devlet sistemlerinin hâkim olduğu ülkelerdeki geçerliliği tartışmaya açıktır. Türkiye koşullarından yola çıkarak yapılan çalışmalar incelendiğinde, devletin sahip olduğu kendine özgü siyasa ile birlikte, farklı kurumsal alanlarda farklı motivasyonlarla hareket ettiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, liberal sistemde kavramlaştırılan devletin kurumsal girişimciliğinden farklı olarak Türkiye’de devletin toplumu kontrol etme ve kaynakların (siyaseten) yeniden dağılımını önceleme biçimde tanımlanan iki boyutla açıklanabilecek şekilde hareket ettiği öne sürülmektedir. Ortaya konan tartışma, devletin kurumsal girişimci rolüne ve gerçekleştirdiği kurumsal işlere yönelik açıklayıcı bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Yeni kurumsal kuram, Türkiye, kurumsal girişimcilik, devlet, siyasa farklılıkları
DOI : 10.15659/yoad.6.1.001 [PDF]
Hasibe Aysan
Üniversite Öncesi İşletme Eğitiminde Değişim: Türk Ticaret Meslek Liseleri
Bu çalışma, üniversite öncesi düzeyde işletme eğitiminin merkezi olarak kabul edilen Ticaret Meslek Liselerinin kabul edilebilirliklerini nasıl kazanıp kaybettiklerini, tarihsel analiz ile örgüt yazınını ilişkilendirerek anlatmayı amaçlamaktadır. İki yazın arasında bağlantı noktasını oluşturan kavram ise meşruiyet olmuştur. Arşivden ve ikincil veri kaynaklarından yapılan araştırma sonucunda, ticaret meslek liselerinin Türkiye’deki diğer meslek liseleri ile benzer bir örgütsel değişim süreci yaşadığı, yine de işletme ve ticaret eğitimi vermede yetersiz kaldıkları görülmüştür. Öte yandan, söz konusu okulların geçirdikleri meşrulaşma süreci, mesleki ve eğitimsel meşruiyet açısından ortaya çıkan boyutlarıyla, kendine has, doğrusal olmayan bir formu yansıtmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Ticaret Meslek Liseleri, işletme eğitimi, tarihsel analiz, salınımlı meşruiyet
DOI : 10.15659/yoad.6.1.002 [PDF]
Tolga Türköz & Umut Koç
Bir Zorlayıcı Benimseme Mekanizması Olarak Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyumun Firma İtibarına Etkisi: Aile Sahipliğinin Düzenleyici RolüÇalışmada, zorlayıcı bir eşbiçimlilik mekanizması olarak ele alınan kurumsal yönetim ilkelerine uyumun kurumsal itibar üzerindeki etkisinin test edilmesi ve bu ilişkide işletmedeki aile sahipliği oranının düzenleyici rolünün belirlenmesi amaç¬lanmıştır. Borsa İstanbul’da işlem gören imalat sanayi işletmelerinden seçilen 70 işletmeden oluşan bir örneklem üzerinde kurumsal yönetim ilkelerine uyum, kurumsal itibar ve aile sahipliği oranlarına ilişkin veriler kullanılarak analizler yapılmıştır. Kontrol değişkenleri olarak yaş, işletmenin büyüklüğü (çalışan sayısı ve cirosu), yabancı sahiplik oranı ile finansal performans değişkenleri (piyasa esaslı göstergeler olarak Tobin’s q ve hisse senedi getiri değeri ile muhasebe esaslı göstergeler olarak ROA ve ROE) modele dâhil edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, zorlayıcı bir eşbiçimlilik mekanizması olarak ele alınan kurumsal yönetim ilkelerine uyumun kurumsal itibarı pozitif yönde etkilediği ve kurumsal yönetim ilkelerine uyumun kurumsal itibar üzerindeki etkisinin aile sahipliğinin yüksek düzeyi için pozitif yönlü ve daha güçlü olduğu bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Eşbiçimlilik, kurumsal itibar, kurumsal yönetim, sahiplik yapısı, aile işletmeleri, aile sahipliği
DOI : 10.15659/yoad.6.1.003 [PDF]