5 (1), 2013
Yrd. Doç. Dr. Fikret YAMAN
Tüketici Davranışı Olarak Özgeciliğin İncelenmesiGünümüzde dünyanın büyük bir bölümünde toplumlar tüketim toplumu olma yolunda hızla ilerlemektedirler. Toplumlar tüketim toplumu olurlarken toplumu oluşturan tüketiciler de kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Kimi tüketiciler tüketimlerinde bencil davranırken kimisi diğer tüketicilere yardım etmenin yollarını bulmaya çalışmaktadır. Başkalarını mutlu etmek, onlara yardım etme isteği özgecilik olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada tüketicilere yüzyüze anket uygulanmış ve özgecilik kavramının tüketicilerin demografik özelliklerine göre farklılıkları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Özgecilik, Yardımseverlik, Tüketici davranışı.
[PDF]
Dr. Şenay Sabah-Kıyan
Kimlik ve Tüketim İlişkisini Tersinden Düşünmek: Lüks Ürünlerin Taklitleri ile Kimlik OluşturmaLüks ürünlerin tüketilmesiyle kimlik oluşturulmasına benzer bir rolün, söz konusu ürünlerin taklitleri tarafından oynanıp oynanmadığı tartışmalı bir konudur. Özellikle taklit ürünlere erişimin oldukça kolay olduğu ve dünya taklit ürün pazarında ikinci olduğu ifade edilen Türkiye gibi ülkelerde, konunun ele alınması önem kazanmaktadır. Çalışmada, lüks ürünlerin taklitlerinin tüketilmesi ile tüketicilerin kimliklerini oluşturmaları, Tüketim Kültürü Kuramı kapsamında incelenmektedir. Bu çerçevede amaçlı örneklem ile belirlenmiş, lüks ürünlerin taklitlerini en az bir kere kullanmış on bir kişi ile derinlemesine görüşme yapılmış ve veriler Miles ve Huberman’ın modeli ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, örneklem kapsamındaki tüketicilerin kimliklerini, taklit ürünleri kullanarak dört ana eksende oluşturdukları öne sürülmektedir. Bunlar; referans gruplarına ait olma isteği, rasyonellik, çeşitlilik/yenilik arama eğilimi ve taklit tüketimi rasyonelleştirme eğilimidir.
Anahtar Kelimeler: Lüks ürünler, taklit ürünler, kimlik oluşturma, tüketim kültürü kuramı.
[PDF]
Tuba ÜZÜM BÜKÜMER & Yrd. Doç. Dr. Emre Şahin DÖLARSLAN
Parti Sadakatinin Oluşumunda Seçmenlerin Kişisel Özelliklerinin Düzenleyicilik EtkileriBu çalışma, tüketici davranışı teorisi kapsamında seçmen davranışını ve siyasal parti sadakati oluşumunu ve seçmenlerin kişisel özelliklerinin parti sadakati oluşumu üzerindeki düzenleyicilik etkilerini anlamaya odaklanmıştır. Bu kapsamda, bir araştırma modeli oluşturulmuş ve test edilmiştir. Araştırmaya konu olan veriler 401 seçmenden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları seçmenin bilgi araştırma, politik bilgi, güven ve tatmin düzeyinin, parti sadakati oluşumunda önemli belirleyiciler olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra araştırma sonuçları parti sadakati oluşumu konusunda, seçmenin güven düzeyinin önemli bir faktör olduğunu ve seçmenlerin parti sadakati oluşumunda, güveninin merkezi bir rol oynadığını da göstermektedir. Ayrıca uygulama sonuçları, sadakat oluşumunda, seçmenin cinsiyet ve eğitim düzeyi gibi kişisel özellikleri açısından farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Politik Pazarlama, Parti Sadakati, Seçmen Davranışı, Düzenleyici Etkiler, Kişisel Özellikler.
[PDF]
Prof. Dr. Ahmet BARDAKCI & Doç. Dr. Selçuk Burak HAŞILOĞLU
SERVQUAL Ölçeğinde “Olmalı” ve “Olacak” İfadelerinin Cevapların Dağılımı Üzerindeki Etkileri1985 yılından beri hizmet kalitesi ölçümü için sıkça kullanılan SERVQUAL ölçeklerinde, “olmalı” ve “olacak” kavramlarının belirsizliği nedeniyle; cevaplayıcılar aslında “normatif beklentileri” ile “algılarını” karşılaştırmaktadır. SERVQUAL ölçeğine özellikle Teas (1993) ve Teas (1994) tarafından getirilen eleştirilerden habersiz olarak gerçekleştirilen bu çalışmaların beklenti kısımlarına, üstü örtülü olarak “olmalı” kavramı yön verdiği için, cevaplayıcılar beklentilerini gerçeğe aykırı olarak yükseltmişlerdir. Bu öngörüyü sınamak üzere YÖK tez tabanından araştırmamıza uygun olarak bulunan beş lisansüstü tezdeki özet bulgular incelenmiştir. Beklentimiz doğrultusunda beklenen hizmet açısından cevap olarak olumlu ifadenin yaygın olarak kullanıldığı bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: SEVQUAL, “Olmalı” ve “Olacak” İfadeleri, pazarlama araştırması
[PDF]