4 (2), 2012
Yrd. Doç. Dr. Arzu AZİZAĞAOĞLU & Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK
Postmodernizm, Sembolik Tüketim ve MarkaBu çalışmada, postmodernizmin tüketime yansımaları ve sembolik tüketim kavramı tartışılmaktadır. Ayrıca postmodern bağlamda markaların sembolik yönü üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı, postmodernizm bağlamında tüketim, sembolik unsurlar ve marka ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmada ilk olarak postmodern eğilimlerin tüketim olgusuna yüklediği anlam tartışılmaktadır. Daha sonra postmodern tüketicinin kendisini ifade etmesinde tüketimin sembolik yönünün önemini vurgulamak amacıyla sembolik tüketim kavramı üzerinde durulmaktadır. Son olarak; sembolik bir iletişim aracı olarak marka kavramı sembolik tüketim bağlamında değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Tüketim, Sembolik Tüketim, Marka
[PDF]
Prof. Dr. B. Zafer ERDOĞAN & Arş. Gör. Volkan DOĞAN
Ekonomik İnsan’dan Sosyo-Ekonomik İnsan’a: Pazarlamanın İktisadi Temelleri ve Pazarlama İçin Bir ÇıkarımBu çalışmada, pazarlamanın iktisadi temelleri ekonomik insan yaklaşımından sosyo-ekonomik insan yaklaşımına doğru yaşanan teorik değişim süreci paralelinde irdelenerek pazarlamanın iktisadi temelleri kapsamında iktisat biliminden pazarlamaya doğru bazı çıkarımlar elde edilmiştir. Ayrıca pazarlamanın bilimsel meşruiyet kazanma sürecinde iktisat biliminin geçirmiş olduğu teorik süreçten bazı çıkarımlar sağladığı ve bunun da ötesinde sağlayabileceği bağlamından hareketle, pazarlama ve iktisat bilimleri arasındaki teorik-tarihsel süreç bağlılığı netleştirilmiştir. Sonuç olarak elde edilen bulgular; sosyal bilim olabilmek için bilimsel bir duruş sergilemenin gerekli olduğu; pazarlama bilimini pozitivist bir perspektiften yorumlamanın, pazarlamanın bilim olma sürecinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği ve belki de en önemlisi, pazarlamayı pozitivist perspektiften ele alarak inceleyen yaklaşımların pazarlama bilimine katkılarının, pazarlamayı ilişkisel pazarlama paradigması ışığı altında açıklayan yaklaşımdan daha az olduğudur.
Anahtar Kelimeler: Ekonomik İnsan, Sosyo-Ekonomik İnsan, Pazarlama, İktisat
[PDF]
Prof. Dr. Ömer TORLAK
İslam Ülkeleri Arasında Helal Ürün Pazarlama Potansiyeli, Problemleri ve Çözüm ÖnerileriÜrün güvenliğinin önemi artmaktadır. Öte yandan tüketiciler, inançlarına göre ürün güvenliğine daha fazla önem vermektedir. Helal ürün pazarlaması artan ölçüde önem kazanmaktadır. Helal ürün yelpazesi sadece gıda ürünleri ile sınırlı olmayıp hemen her sektörde helal ürün pazarlaması gündeme gelmektedir. İslam ülkeleri arasında helal ürün pazarlaması önem kazanırken, dünyada Müslüman nüfusun artması da helal ürün pazarlama potansiyelini artırmaktadır. Bu çalışmada İslam ülkeleri arasında helal ürün pazarlama potansiyeli, problemleri ve çözüm önerilerine ilişkin kavramsal olarak genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın, literatürde eksikliği hissedilen bir alana ilgiyi artıracağı ve konu üzerinde derinlemesine araştırma yapacaklara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Helal ürün, İslam ülkeleri, helal ürün pazarlaması
[PDF]