4 (1), 2012
Doç. Dr. Nilgün SARIKAYA & Nesrin KORKMAZ
Kültürel Farklılıkların Dondurulmuş Gıda Tüketim Kalıplarına Etkisi: Polonya-Türkiye KarşılaştırmasıBu çalışmanın amacı, ülkelerarası kültürel farklılıkların dondurulmuş gıda tüketim kalıplarına etkisini ortaya koymaktır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket çalışmasında, Polonya’nın Wroclaw şehrinde 300 katılımcıya ve Türkiye’nin Sakarya ve Balıkesir şehirlerinde 300 katılımcıya kolayda örnekleme yöntemi ile toplamda 600 anket uygulanmıştır. Saha çalışmasında toplanan veriler SPSS yardımı ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre, her iki ülkedeki tüketicilerin dondurulmuş gıda tüketim alışkanlıkları ve dondurulmuş gıdalara yönelik tutum ve algılamaları ile davranışları arasında farklılıklar görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş Gıda, Tüketim Kalıpları, Kültür.
[PDF]
Doç. Dr. Mehmet MARANGOZ, Arş. Gör. Hale ÇELİKKAN & Arş. Gör. Ali Emre AYDIN
Tüketicilerin Mobil Tabanlı İzinli Pazarlama Uygulamalarına Yönelik Tutumlarını Etkileyen Faktörlerlerİşletmelerin rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için kullandıkları en önemli araçlardan biri olan reklamlar mobilite ile birlikte değişime uğramıştır. Özellikle kısa mesaj servisinin popülerliğinin artması ile birlikte yeni bir reklam kanalı olan mobil reklam kanalının, tüketicilerin dikkatini çekecek şekilde olmasının yanı sıra rahatsızlık vermeyecek şekilde olması da gerekir. Mobil telefonların kolay ulaşılabilirliğinin yanında kişisel aygıtlar haline gelmesi, mobil tabanlı izinli pazarlama kavramının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bu bağlamda bu çalışma ile tüketicilerin mobil tabanlı izinli pazarlama uygulamalarına yönelik tutum ve davranışlarının araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için, toplam 653 kişiye yüz yüze anket yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Buna göre tüketicilerin izinli pazarlamaya yaklaşımlarında modeldeki üç değişken de (deneyim, güven, kontrol) etkilidir.
Anahtar Kelimeler: Mobil pazarlama, izinli pazarlama, tüketici, güven, deneyim.
[PDF]
Mehmet Emre ÇUBUKÇUOĞLU & Doç. Dr. Selçuk Burak HAŞILOĞLU
Dindarlık Olgusunun Satınalma Davranışı Faktörleri Üzerinde Etkisiİnsan ihtiyaçlarını belirleyen en temel faktörlerden biri kültür olduğundan işletmelerin kültürel farklılıkları anlamaları ve pazarlama stratejilerini bu doğrultuda gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Kültürün en temel bileşenlerinden biri olan dini değerler uzun süre göz ardı edilmiştir. Ancak pazarların globalleşmesi ve artan rekabet ile uluslararası pazarlara açılma zorunluluğu ve mevcut pazar içindeki daha küçük fakat çekici pazar bölümleri işletmelerin bu olguya önem vermelerine neden olmuştur. Pazarlama yazınında yapılan incelemede dinin algısal ve tutumsal yönünün pazarlama faaliyetleri üzerine etkisi hakkında çok az çalışmaya rastlanmıştır. Türkiye’de ise bu konu dünya yazınının başlangıç seviyelerindedir. Bu çalışmada dindarlık olgusunun satın alma davranışı faktörleri etkisi üzerine araştırma yapılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmı Denizli’de yürütülmüştür. Kümelere göre örnekleme yönteminden yararlanıldığı saha çalışmasında 10 mahallede toplam 246 hane ile görüşme yapılmıştır. Dindarlık düzeyi ile satınlama davranışına ait birçok faktör arasında anlamlı ilişkinin olduğu bulgusu araştırmanın en önemli sonucudur.
Anahtar Kelimeler: Dindarlık, tüketici, satın alma, sadakat
[PDF]