2 (2), 2010
Arş. Gör. Meftune ÖZBAKIR & Doç.Dr. Meltem NURTANIŞ VELİOĞLU
Pazarlamaya Sürdürülebilirlik Çerçevesinden Bakış ve Bir Örnek Olay AnaliziBu çalışmanın amacı, Türkiye’de yeterli derecede ele alınmamış olan sürdürülebilir pazarlamaya geçiş sürecinde işletmelerin yapmaları gereken öğeleri belirleyerek, uygulamaya dönük süreci tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Çalışmada öncelikle sürdürülebilirlik konusu pazarlama ile ilişkilendirilerek, sürdürülebilir tüketim ve sürdürülebilir pazarlama kavramlarına açıklık getirilmiştir. Bu kapsamda sürdürülebilir pazarlamaya geçiş süreci ve pazarlama uygulamalarının Türkiye’de ilk örneklerinden olan Marks & Spencer işletmesi, örnek olay yöntemi ile incelenmiştir. Sonuçta, işletmelerin sürdürülebilir pazarlama sürecine; yönetimi, çalışanları, tedarikçileri ve müşterileri dahil ederek, her alanda sürdürülebilir uygulamalara yer vermeleri gerekliliği vurgulanmıştır. Bu süreçte işletmelerin uygulamaları gereken öğeler öneriler kapsamında belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir pazarlama, örnek olay analizi.
[PDF]
Yrd. Doç. Dr. Saim Saner Çiftyıldız
Tüketici İlgisinin Marka Bağlılığı ve Öncelleri Arasındaki İlişkiye Etkisi: İstanbul İli ÖrneğiGünümüzde karşılaşılan karmaşık tüketici eğilimleri, pazarlama araştırmacılarını müşteri tatmini, marka güveni ve marka bağlılığı gibi olgulara ve bunlar arasındaki ilişkilere odaklanmaya yöneltmektedir. Fakat bu yapılar arasındaki ilişkilere etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada ise, tüketici ilgisinin, müşteri tatmini ve marka güveni ile marka bağlılığı arasındaki ilişkilere etkisi incelenmektedir. Analizler neticesinde elde edilen bulgular, tüketici ilgisinin marka bağlılığı ile öncelleri arasındaki ilişkileri olumlu etkilediğini göstermektedir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yönteminden yararlanılmıştır. İstanbul ilinde uygulanan 213 anket analizlerde kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Tüketici İlgisi, Marka Bağlılığı, Müşteri Tatmini, Marka Güveni
[PDF]
Prof. Dr. Şükrü AKDOĞAN & Öğr. Gör. Mustafa Halid KARAARSLAN
Mağaza İçerisinde Tüketicinin Kararını Yönlendiren Kişilerin Etkisinin Senaryo Yöntemi ile ÖlçülmesiTüketicilerin karar vermelerini pek çok faktör etkilemektedir ve bu süreç oldukça karmaşıktır. Bu kapsamda, tüketicin mağaza içerisinde kararına etki eden unsurları ve bunların etki derecesini bilmek önemlidir. Bu çalışmada mağazadaki satış görevlisinin yönlendirmesinin etkisi ve tüketicinin yanında gelen kişilerden hangisinin tavsiyesine uyacağı, iki senaryo ve her senaryonun üç versiyonu ile ölçülmeye çalışılmıştır. İlk senaryoda, satış görevlisinin yönlendirmesinin kararsız kalan tüketicinin satın alma kararı üzerine etkisi ölçülmüştür. Buna göre satış görevlilerinin tüketicileri yönlendirebildikleri ve kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre satış görevlilerinin yönlendirmelerine daha olumlu tepki verdikleri bulunmuştur. İkinci senaryoda ise farklı cinsiyette iki kişi ile alışverişe giden tüketicinin kararları üzerinde etki eden kişilerin cinsiyetleri bakımından değerlendirme yapılmıştır. Bu kişilerin tüketicinin kararları üzerindeki etkisi, statüleri (ebeveyn, kardeş, arkadaş) bakımından da değerlendirilmiştir. Ayrıca, tüketicin kararları üzerinde etkili olma bakımından yanındaki kişilerin cinsiyetleri ve statüleri arasında bir ilişki olup olmadığı da araştırılmıştır. Katılımcıların anne ve babalarıyla, kardeşleriyle, kız ve erkek arkadaşlarıyla alışverişe gittiklerinde, sırasıyla anne, kız arkadaş ve kız kardeşin tavsiyelerine uydukları belirlenmiştir. Katılımcıların kararlarını etkileyen cinsiyet, statüler arasında değişmemektedir. Sonuç olarak kadınlar hem satış görevlisinden etkilenen hem de diğerlerinin kararlarını etkileyendir.
Anahtar Kelimeler: Giysi, Karar verme, Senaryo, Satın alma, Satın alma karar süreci
[PDF]
Arş. Gör. Dr. Elif ASLAN
Tersine Toplumsallaşma Hipotezinin Kavramsal Olarak İncelenmesi ve Ergenlerin Ailelerin Teknolojik Ürün Satın Alımı Sürecine EtkileriEkonomik ve teknolojik gelişmeler aile içindeki rol dağılımını etkileyerek ergenlerin aile içindeki konumunu önemli ölçüde değiştirmiştir. Ergen, satın alma kararlarında hem karar verici hem de etkileyici olması bakımından önemli bir yer edinmiştir. Ergenlerin aile tüketim kararlarına olan etkilerinde teknolojik ürünler diğer ürün gruplarına göre çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Pazarlama disiplininde ergenlerin aile satın alımına olan etkisi üzerine geniş bir literatür mevcut olsa da, bu literatürde yer alan teorik modeller ergenlerin teknolojik ürünler konusunda aile satın alma kararında oynadığı baskın rolü açıklamakta yetersiz kalmaktadır. İşte pazarlama disiplininde bu eksikliklerin su yüzüne çıkması ile oluşturulan yeni bir teori tersine toplumsallaşma olgusudur. Bu olgu ayakları yere basan net bir teorik çerçeve içine henüz alınmamıştır. Bu çalışmanın amacı okuyuculara tersine toplumsallaşma konusunda çizilmeye çalışılan teorik çerçeveye yönelik bilgi vermektir.
Anahtar Kelimeler: Tersine toplumsallaşma, teknolojik ürün, aile satın alma kararları
[PDF]