13 (2), 2021
Arş. Gör. Ayhan Akpınar
Dersaadet’te Tüketim (1855-1923) Kitap Eleştirisi: Köse, Yavuz (2016). Dersaadet’te Tüketim (1855-1923) (Çev. Tevfik Turan), Tarih Vakfı Yurt Yayınları: İstanbul. ISBN: 978-975-333-340-5
Arş. Gör. Mahmut Bakır & Doç. Dr. Volkan Doğan
Ortak Metod Varyans: Prosedürel ve Metodolojik Çözümleru metodolojik yazıda, ortak metod varyansın ne olduğuna ve çözümlerine odaklanılmaktadır. Entegre bir şekilde metodolojik çözümlerin ele alındığı bu metodolojik yazının, ortak metod varyansa ilişkin ulusal akademi kapsamında bir ilgi uyandırması beklenmektedir. Ayrıca ortak metod varyans ile karşılaşmış araştırmacılar için bir çözüm yol haritası bu metodolojik yazı kapsamında sunulmaktadır. Araştırmacılar, ortak metod varyansa yönelik şu ana değin geliştirilmiş olan metodolojik çözümleri bir arada değerlendirebilerek kendileri için en uygun çözümü kolaylıkla seçip uygulayabilecekleri gibi yeni bir metodolojik çözüm geliştirmek adına kuşbakışı resmi de görebilme fırsatını da bu yazı ile elde edebilmektedirler.
Anahtar Kelimeler: Ortak metod varyans, ortak metod yanlılığı, anket
DOI : 10.15659/ttad.13.2.143 [PDF]
Dr. Öğr. Üyesi Ümit Doğrul
İlişkisel Faydanın Müşteri Tatmini ve Değiştirme Maliyetleri Üzerine Etkisi: Kuaför Hizmetleri Sektörü Üzerine Bir AraştırmaGünümüz rekabet koşullarında, müşteri memnuniyeti neticesinde oluşan müşteri sadakatini sağlamak işletmelerin hayatta kalabilmesinin en temel koşuludur. Son yıllarda artan rekabetle birlikte, müşteri memnuniyetinin müşteri sadakatini açıklamakta tek başına yetersiz kaldığı fikri ön plana çıkmıştır. Özellikle hizmet sektöründe, değiştirme maliyetlerinin zorunlu bir müşteri sadakati yaratabileceği ileri sürülmüştür. Bu bağlamda, müşteri memnuniyetine ve algılanan değiştirme maliyetlerine katkı sağlayabilecek unsurları belirlemek işletmeler için önem arz etmektedir. Hizmet işletmelerinde bu değeri ortaya çıkarabilen temel unsurlardan birisi de ilişkisel faydadır. Bu çalışmada ilişkisel faydanın müşteri tatminine ve değiştirme maliyetlerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra, değiştirme maliyetlerinin ve müşteri tatmininin müşteri sadakatine etkisi de incelenmiştir. Bu çerçevede oluşturulan anketler yüz yüze anket yöntemiyle 393 kişiye uygulanmış ve araştırma kapsamında belirlenen hipotezler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ilişkisel faydayı oluşturan boyutların müşteri sadakatini ve değiştirme maliyetlerini olumlu etkilediği belirlenmiştir. Değiştirme maliyetlerinin müşteri tatminine olumlu etkisi de ortaya konmuştur. Son olarak müşteri tatmininin ve değiştirme maliyetlerinin müşteri sadakatini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın, hizmet sektörü işletmelerinden biri olan kuaför işletmesi yöneticilerine müşterileriyle uzun dönemli ilişki yaratabilmeleri bakımından önemli katkılar sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: İlişkisel Fayda, Müşteri Tatmini, Değiştirme Maliyetleri, Müşteri Sadakat
DOI : 10.15659/ttad.13.2.142 [PDF]
Arş. Gör. Sinem Sargın & Prof. Dr. Yunus Dursun
Sanal İdeal Benlik Uyumunun Tüketicilerin Sosyal Medya İlgilenimi ve Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu Üzerindeki Etkisi: Bir Yapısal Eşitlik ModellemesiSanal ideal benlik uyumu, tüketicilerin kullandıkları sosyal medya platformlarının sanal benlikleriyle uyumlu olması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, sanal ideal benlik uyumunun tüketicilerin sosyal medya ilgilenimi ve sosyal medya kullanım motivasyonu üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 443 sosyal medya kullanıcısı üzerinde çevrimiçi anket yöntemi uygulanmış olup, veriler yapısal eşitlik modellemesi aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, sanal ideal benlik uyumunun sosyal medya ilgilenimi (hedonik değer ve kendini ifade etme) üzerinde etkili olduğunu; sosyal medya ilgilenim boyutlarından hedonik değerin sosyal medya kullanım motivasyonu boyutları (eğlence, kişisel yararlanma, bilgi arama, kolaylık, fedakârlık) üzerinde etkili olduğunu; sosyal medya ilgilenim boyutlarından
kendini ifade etmenin ise eğlence dışında tüm sosyal medya kullanım
motivasyonu boyutları üzerinde etkili olduğunu fakat eğlence üzerinde etkili olmadığını göstermektedir. Araştırma sonuçlarının dijital pazarlama yöneticilerine yol gösterici nitelikte olması beklenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Benlik, Sanal İdeal Benlik Uyumu, Sosyal Medya İlgilenimi, Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu
DOI : 10.15659/ttad.13.2.141 [PDF]
Hirad Razani, Prof. Dr. Yaman Ömer Erzurumlu & Prof. Dr. Gül Tekin Temur
E-Ticaret Alanında Müşteri Memnuniyeti Takibini Etkileyen Faktörlerin Platform Altyapı Sağlayıcıları Tarafından AHS Yöntemi ile DeğerlendirmesiAltyapı sağlayıcılar e-ticaret ekosisteminde köprü görevi görmektedir. E-ticaret ortamında iletişimin direkt olmaması bu köprüye daha da önem kazandırmaktadır. Bu çalışmada, altyapı/arayüz sağlayıcı ve yöneticileri perspektifinden e-ticaret alanında müşteri memnuniyetini etkileyebilecek faktörler araştırılmaktadır. E-ticaret alanında müşteri memnuniyetini etkileyen faktörlerle ilgili, sektördeki uzmanların görüşlerinin AHS yöntemi ile değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlara göre Tedarik zincirinin hizmet sağlama halkasında yer alan uzmanlar deneyimleri çerçevesinde öncelikli unsurun ürünün iyi fiyatlanmış ve talebi karşılamaya yönelik olması gerektiği görüşünü ortaya koymuştur. Arayüz ikincil faktördür. Uzman görüşlerine göre müşteri ilişkilerinin rolü ise ancak bu iki faktörde e-ticaret başarılıysa etkinlik göstermektedir. Uzmanlar lojistik ile ilgili unsurlara sıralamada en sonda yer vermiştir.
Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Müşteri Memnuniyeti, AHS
DOI : 10.15659/ttad.13.2.140 [PDF]
Dr. Öğr. Üyesi Bahri Baran KOÇAK
Fly “With us”! Impact of Consumer-Brand Relationship on Consumer Engagement: An Empirical Investigation on Turkish Airline Instagram PagesLeading consumers to engage with brand posts in social media has become one of essential branding strategies for airline industry. Linguistic characteristics of a social media message can also play an important role to increase consumer engagement (CE) level. This study investigates the effects of the uses of pronouns and “we” as a consumer-brand (c-b) relationship on CE with Turkish airline Instagram posts considering Social Presence Theory. Multiple Linear Regression (MLR) analysis using least squares model are conducted to analyze 817 Instagram data. The findings indicate that the use of first-person singular, first-person plural, third-person singular, and second-person pronouns in Instagram posts increase CE. Also, the use of “we-biz” as c-b relationship affect both liking and commenting behavior of consumers.
Keywords: Consumer engagement, social media, airline, pronouns, linguistics
DOI : 10.15659/ttad.13.2.139 [PDF]