1 (2), 2009
Öğr. Gör. Dr. Hülya BAKIRTAŞ & Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK
Mağaza İçi Atmosferin Tüketicilerin Satın Alma Davranışı Üzerindeki Etkisi: Ampirik Bir Çalışma
Bu çalışmanın amacı, mağaza içi atmosferin tüketicilerin satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın veri toplama süreci Bursa Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Mağaza içi atmosfer’in ölçülmesinde Baker (1986) tarafından önerilen üç boyutlu faktör tipolojisi benimsenmiştir. Anketin uygulanması ise Bursa’da Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’nden giyim alışverişi yapan 521 müşteriye uygulanmıştır. Baker (1986)’ın üç boyutlu tipolojisi öncelikli olarak doğrulayıcı faktör analizi kullanılarak test edilmiş ve ölçeğin güvenilirliği belirlenmiştir. Daha sonra, mağaza içi atmosferin satın alma davranışı üzerindeki etkisine bakılmıştır. Araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulguları mağaza atmosferine ilişkin önerilen üç boyut tipolojisini destekler nitelikte olup, mağaza atmosferinin satın alma davranışı üzerindeki etkisinin literatürde öngörülene paralel sonuçlar ürettiği gözlenmektedir.
Anahtar Kelimeler: mağaza içi atmosfer, plansız satın alma, memnuniyet, mağazayı tavsiye etme.
[PDF]
Anahtar Kelimeler: mağaza içi atmosfer, plansız satın alma, memnuniyet, mağazayı tavsiye etme.
[PDF]
Arş. Gör. Canan AKTAN
Sağlıklı Yaşam Merkezi Müşterilerinin Hizmet Kalitesi Algılarını Etkileyen Etmenler
Spor, kişisel ve toplumsal sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikleriyle önemli bir hizmet sektörü olarak kabul edilmektedir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin başarılı olmalarında rol oynayan önemli etkenlerden birisi ise hizmet kalitesidir. Bu çalışmayla, spor merkezlerinde algılanan hizmet kalitesi konusu çerçevesinde yapılan yazın taramasına dayalı olarak ortaya konulan etkili faktörler, saha çalışması ile desteklenerek, İstanbul’da faaliyet gösteren özel sağlıklı yaşam merkezi müşterilerinin o işletmeye ait hizmet kalitesi algılarını etkileyen değişkenlerin belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçek geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, özel sağlıklı yaşam merkezlerinde hizmet kalitesi değerlendirmesinin çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sporla ilgili hizmetlerde kalitenin kavramsallaştırılması ve ölçülmesinin halen gelişim aşamasında olduğu görülmekte ve bunları yeterli düzeyde tanımlayabilecek bir kavramsal modelin varlığı hakkındaki anlaşmazlığa dikkat çekilmektedir. Bu çalışmanın bulguları, hizmet kalitesinin altı boyutlu bir yapıya sahip olduğunu göstermiş ve bunlar şu şekilde isimlendirilmiştir: “spor eğitmenlerinin özellikleri ve tavrı”, “spor malzemelerinin özellikleri”, “spor merkezinin atmosferi”, “program özellikleri”, “sonuç kalitesi” ve “yan hizmetler”. Bulgulara göre “spor malzemelerinin özellikleri”, “spor eğitmenlerinin özellikleri ve tavrı” ve “sonuç kalitesi” etmenleri müşterilerin çalışma kapsamındaki sağlıklı yaşam merkezinin genel hizmet kalitesi algısını tahmin etmede en önemli üç boyut olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın bulguları ayrıca, bu yapının belirli hizmet sektörü ile içinde bulunduğu kültürel şartlara uygun hale getirilmesi gerekliliğini doğrulamaktadır.
Anahtar Kelimeler: sağlıklı yaşam merkezi, hizmet kalite ölçeği, algılanan hizmet kalitesi
[PDF]
Anahtar Kelimeler: sağlıklı yaşam merkezi, hizmet kalite ölçeği, algılanan hizmet kalitesi
[PDF]
Dr. Hicran ÖZGÜNER KILIÇ & Prof. Dr. B.Zafer ERDOĞAN
İlişkisel Pazarlamada Bilgi Teknolojilerinin Kullanılması ve Bağlamsal Pazarlama Stratejisi
Değişim ve gelişimin her alanda yaşandığı günümüzde, işletmeler gelişmelere ayak uydurabilmek için, pazarlama faaliyetlerinin sürdürülmesinde geleneksel pazarlamadan müşteri odaklı bir yaklaşım olan ilişkisel pazarlamaya doğru yönelmişlerdir. İlişkisel pazarlamanın bilinen potansiyel yararlarının iyileştirilmesinde, uygulamaların artışında ve maliyetlerin azaltılmasında bilgi teknolojilerinin kullanılması önemli bir anahtar olarak görülmüş ve yeni stratejilerin gelişmesinde de etkili olmuştur. Bu stratejilerden birisi de bağlamsal pazarlama stratejisidir. Bağlamsal pazarlama stratejisi; ilişkisel pazarlamanın uygulama boyutunu oluşturan pazarlama stratejilerinden birisidir. Bu çalışmada ilişkisel pazarlamada bilgi teknolojilerinin kullanılması ve bağlamsal pazarlama stratejisine ilişkin literatür irdelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: ilişkisel pazarlama, bilgi teknolojileri, bağlamsal pazarlama, internet
[PDF]
Anahtar Kelimeler: ilişkisel pazarlama, bilgi teknolojileri, bağlamsal pazarlama, internet
[PDF]
Dr. Mustafa ALTUNOĞLU
“Kimlik”in Tüketici Tercihlerine Etkisi: Disiplinlerarası Bir Diyalog
Bu çalışma, kimlik ve tüketici tercihleri arasındaki ilişkiyi ele almak amacındadır. Kimliğin inşâ sürecini ve bu inşânın fâilini konu edinmek, tüketici tercihlerinin ardında yatan motivasyonlara dair pek çok çıkarımda bulunmayı mümkün kılar. Her şeyden önce, tüketim, kimlik kurucu bir eylemdir. Ayrıca, insanlar tüketim tercihleri ile kimliklerini yansıtırlar. Kimlik kuran ve onu yansıtan bir eylem olarak tüketim, sadece bireyin kendi öznelliğinin değil, buna ilaveten, birey, cemaat, ulus ve ulus-üstü fâiller arasındaki diyalektik ilişkinin ürünüdür.
Anahtar Kelimeler: kimlik, tüketici tercihleri, başkası, hayat-dünyası, öznelerarasılık
[PDF]
Anahtar Kelimeler: kimlik, tüketici tercihleri, başkası, hayat-dünyası, öznelerarasılık
[PDF]
Arş. Gör. Adem AKBIYIK, Arş. Gör. Semih OKUTAN & Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK
Mobil Pazarlama Platformlarında İzinli Pazarlama Uygulamalarına Yönelik Tüketici Tutum ve Algıları Üzerine Bir Araştırma
Mobil cihazların tüketicilerin günlük yaşamında çok önemli bir hale gelmesiyle birlikte pazarlamacılar tüketicilere her zaman, her yerden, hatta hareket halindeyken bile ulaşabilme imkânı elde etmişlerdir. Bu sayede gerçek zamanlı bilgi paylaşımı olanaklı hale gelmiştir. Günümüz tüketicisinin maruz kaldığı yoğun mesaj trafiği içinde mobil pazarlama uygulamalarının başarılı olabilmesi, firmaların bu iletişim kanalını müşterinin ilgilendiği alanlarda ve onun iznini alarak gerçekleştirmesine bağlıdır. Bu çalışmanın ana sorunsalı, tüketicilerin mobil pazarlama uygulamalarının önemli bir parçasını oluşturan kısa mesajlara yönelik tutum ve algılarını incelemektir. Ayrıca son zamanlarda üzerinde oldukça durulan izin temelli pazarlama uygulamaların mobil pazarlamadaki yeri ve nasıl uygulanabileceği konuları da inceleme kapsamında yer almaktadır. Çalışma bağlamında iki farklı anket uygulaması yapılmıştır. Bunlardan biri çevrimiçi (online) anket diğeri ise geleneksel anket formundadır. Toplam 628 anket analize tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları tüketicilerin mobil platformlara yönelik hem pozitif hem de negatif algılara ve tutumlara sahip olduğunu göstermektedir. Bulgular izinli pazarlama uygulamalarının hem tüketiciler hem de pazarlamacılar açısından faydalı olacağı sonucuna destek vermektedir.
Anahtar Kelimeler: mobil pazarlama, SMS (Kısa Mesaj Servisi) reklamlar, izinli pazarlama, mobil pazarlama iletişimi
[PDF]
Anahtar Kelimeler: mobil pazarlama, SMS (Kısa Mesaj Servisi) reklamlar, izinli pazarlama, mobil pazarlama iletişimi
[PDF]