1 (1), 2009
Prof. Dr. Ömer TORLAK & Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK
Tüketici Davranışı Araştırmalarında Ölçek ve Soru Formları Tasarımının Araştırma Bulguları Üzerine Etkileriİster nicel isterse nitel özellikte olsun, tüm bilimsel çalışmaların ana dayanağı verilerdir. Kurgusu ve tasarımı nasıl olursa olsun, veri kalitesi (güvenilirlik, doğruluk vb.) araştırmaların etkinliğinin ana belirleyicilerindendir. Bu çalışmada tüketici davranışı araştırmalarının temelini teşkil eden birincil verilerin toplanmasında kullanılmakta olan veri toplama araçlarından anket formları ve ölçeklere ilişkin araştırmanın güvenilirlik, geçerlilik ve yorumlanmasında sorun kaynağı teşkil edecek konular incelenmektedir. Nicel ve nitel araştırmalarda veri toplama sürecinde ortaya çıkabilecek sorunlar literatür taraması şeklinde ele alınmıştır. Amacı, benimsenen yöntemi ve araştırmacının yaklaşım ne olursa olsun, güvenilir verilere ulaşabilmek için veri toplama araçlarının kurgulanması ve düzenlenmesinden kaynaklanabilecek problem kaynaklarının ortadan kaldırılması, araştırmada olabilecek sistematik hatalarının azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelimeler: Nicel ve nitel araştırma, soru formu, ölçek, anket formu tasarımı
[PDF]
Prof. Dr. Güliz Ger
Tüketici Araştırmalarında Nitel Yöntemler Kullanmanın İncelikleri ve ZorluklarıYeni ve değerli malumat üretebilmek için, nitel araştırmalarda bazı hususlara özen göstermek gerekmektedir. Bu unsurlar, kuram ve yöntemin diyaloğu, eleştirel farkındalık ile dürüstlük ve geçerlik ile güvenirliktir. Bu yazı, bu hususları sağlamak için yararlı ve gerekli olabilecek bazı nitel araştırma yaklaşım, süreç ve pratiklerini özetlemektedir.
Anahtar Kelimeler: geçerlik, güvenirlik, çeşitlilik, eleştirel farkındalık, kuram, emik, etik
[PDF]
Prof. Dr. B. Zafer Erdoğan
Pazarlama: Küresel Krizin Suçlusu mu, Kurtarıcısı mı?Pazarlama ve pazarlamacılar kimileri tarafından yaşadığımız küresel krizin sorumluları arasında gösterilmektedir. Kimileri ise küresel krizden çıkabilmek için pazarlama eylemlerinden medet um-maktadır. Çalışmanın ana amacı, bu çelişkiye neden olan farklı bakış açılarının temellerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, pazarlamanın suçlanılmasına neden olan baskın Anglo-Sakson kapita-lizmine dayanan pazarlama yönetimi yaklaşımı ve bu düşüncenin kaynağını oluşturan klasik iktisat teorisi sorgulanmıştır. Klasiklerin ortaya attığı pazar (piyasa) anlayışının yetersiz olduğu, bunun yerine Alp-Germen kapitalizm anlayışının yansıması olan ilişkisel pazarlama yaklaşımının öncüle-rinden Gummesson’un ortaya attığı pazarlama dengesi irdelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Kriz, Klasik İktisat, Pazarlama Dengesi
[PDF]
Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Zorlu
Yaşam Tarzı, Tüketim Kültürü ve Gençlik Makalenin temel amacı yaşam tarzı, tüketim kültürü ile gençlik arasındaki bağlantıları/ bağlantısızlıkları değerlendirmektir. Temel yaklaşımımız tüketim kültürünün gündelik yaşam ile kültür endüstrisi arasındaki etkileşimle oluştuğudur. Bu bağlamda önce, popüler kültür, yüksek kültür ayrımı üzerinde durulmuş, ardından da geleneksel yaşam tarzı, entelektüel, maddi, hedonist gibi kavramlar bağlamında Türk gençliğinin tüketim kültürü eğilimleri kategorileştirilmiştir
Anahtar Kelimeler: Yaşam tarzı, Tüketim kültürü, Gençlik
[PDF]
Doç. Dr. Şuayıp Özdemir & Doç. Dr. Celalettin Vatandaş
Hane Halkı ve Aile Yaşam Döngüsü (AYD) Ölçekleri İle İçecek Tüketimi Harcamalarının AnaliziBu çalışmada iki temel konuya cevap aranmaktadır. Birincisi aile ve tüketim konulu araştırmalarda kullanılan ölçekler nelerdir ve nasıl kullanılır? Bu ölçeklerin birbirleri ile olan farklılıkları nelerdir? İkinci konu ise Türkiye’de içecek tüketimi alışkanlıkları aile bazında nasıldır? Bu iki soruya cevap vermek amacıyla çalışmada önce Aile Yaşam Döngüsü (AYD)/hane halkı ölçekleri tanıtılmıştır. Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2006 yılı hane halkı bütçe araştırması veriler kullanılarak hane halklarının ve ailelerin içecek tüketimi seçilmiş 8 içecek kalemi (süt, kahve, çay, maden suları, meyve suları, alkolsüz içecekler, içki-likör ve bira) üzerinden analiz edilerek ölçekler kıyaslanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Aile Yaşam Döngüsü, Hane halkı içecek tüketimi yapısı
[PDF]