2023, 9 (2)
Önbilgiler
Youtube Üzerinden Siyasal İletişim Yarışının Sosyal Medya Madenciliği Yoluyla İncelenmesi Nur Kuban Torun & Tolga TorunSeçim öncesi, siyasiler farkındalıklarını arttırmaları ve seçmeni ikna etmeleri başarıları açısından önemlidir. Özellikle sosyal medya ve dijital platformların artması ile birçok siyasi düşük maliyet ile daha çok kişiye ulaşma imkânı bulmaktadır. Bu yüzden dünyada ve Türkiye’de siyasal iletişim aracı olarak etkileşim yaratan sosyal medya mecraları önem kazanmıştır. 2023 genel seçimleri öncesinde birçok siyasi isim, Türkiye’nin dijital olarak en fazla izlenilen televizyonu olan ve Youtube üzerinden yayın yapan Babala tv bünyesinde mevzular isimli programa katılarak genç seçmenlerle bir araya gelmişlerdir. Çalışmanın amacını bu program altında yapılan yorumların incelenmesi ve buna bağlı olarak çıkarımlarda bulunulması oluşturmaktadır. Veriler R programı ile çekilerek metin madenciliği ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak 9 adet siyasetçiye ait toplamda 287940 adet yorum incelenerek sosyal medya platformlarının ikna üzerinde etkisi olduğu ve soru cevapların sadece siyasi konuğa değil; aynı zamanda programın diğer dinleyicilerine de yöneltildiği ve cevap aradığı görülmüştür. Bu açıdan sosyal medya, siyasi başarının önemli bir sağlayıcısıdır.
Anahtar Kelimeler: Metin Madenciliği, Siyaset, İletişim
DOI : 10.15659/patu.9.1.076 [PDF]
Kriz Yönetimi Ve Krizin Dağıtım Kanalları ve Lojistik Faaliyetlerine Etkisi : Pandemi Döneminde Bir Örnek Olay ÇalışmasıCeyhan Şen & Semra DoğanBu araştırma, uluslararası düzeyde iki farklı sektörde (otomotiv ve imalat) faaliyet gösteren iki işletmenin uluslararası pazarlarda benimsedikleri dağıtım kanalı ve lojistik stratejileri, dağıtım kanalı kararları ve bu bağlamda kriz sürecinde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma yollarını ortaya koymak üzere çoklu örnek olay çalışması olarak tasarlanmıştır. Temel veri toplama tekniği olarak görüşme ve gözlem teklerinin kullanıldığı araştırmada destek veri olarak döküman verisine başvurulmuştur. Araştırma kapsamında işletmelere farklı pazarların sunduğu avantaj ve dezavantajları irdelenirken olası kriz dönemlerinde farklı ülkelerdeki üretim faaliyetlerinin ve dağıtım kanallarının nasıl yönetildiği incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularında KOBİ niteliğindeki iki işletmede de olası bir krize karşı yapılandırılmış ve organize bir kriz yapılanmasının olmadığı, gelişen durumlara göre anlık çözümler üretildiği ortaya konulmuştur. Kriz süreçlerinden en az zarar ile çıkabilmek için işletmelerin alternatif pazar ve dağıtım kanalı seçeneklerinin olması gerektiği ve aynı zamanda güçlü bir finansal yapıya sahip olmaları gerekliliğine dikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Dağıtım Kanalları, COVID-19 Pandemisi, Kriz Yönetimi
DOI : 10.15659/patu.9.1.077 [PDF]
Sosyal Medya Kullanımı, FoMO ve Lüks Tüketim Eğilimi Arasındaki İlişkilerin İncelenmesiFatma Hazal Sarı & Ufuk AySosyal medyanın kullanımının yaygınlaşması ile bireylerin gelişmeleri kaçırdığına yönelik duyduğu korkuyu (FoMO’yu) ortaya çıkarmıştır. Sosyal medya ile FoMO ilişkisi çeşitli çalışmalara konu olmuş ve bu iki kavramın ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmanın konusunu, üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı, sosyal medyaya yönelik tutumları ve algılanan davranışsal kontrolü, FoMO ve lüks tüketim eğilimleri oluşturmaktadır. Çalışma, Konya ilinde yaşayan 326 üniversite öğrencisine uygulanan anket çalışması ile oluşturulmuştur. Çalışmanın amacı, sosyal medya kullanımı, planlı davranış teorisi bileşenlerinden olan tutum ve algılanan davranışsal kontrol, FoMO ve lüks tüketim eğilimi arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma, ilişkisel tarama modeli ile oluşturulmuş ve veriler, yapısal eşitlik modeli ile AMOS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, algılanan davranışsal kontrolün FoMO üzerinde, FoMO’nun ise lüks tüketim eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.
Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, FoMO, Lüks Tüketim Eğilimi, Tutum, Algılanan Davranışsal Kontrol
DOI : 10.15659/patu.9.1.078 [PDF]