2022, 8 (2)
Önbilgiler
Paniklemek mi, Pineklemek mi? Covid-19 Tehdidi, Kıtlık ve Duygular Ekseninde Çevrimiçi TüketicilerTalha BayırAraştırma ile amaçlanan, Covid-19 salgının yarattığı tehdidin, tüketicilerin duyguları ve kıtlık algısı aracılığı ile yol açtığı panik satın alma durumlarını ölçümlemektir. Bu doğrultuda, araştırmanın birinci aşamasında, betimleyici ve tanımlayıcı analizler gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamasında, güvenilirlik ve faktör analizleri gerçekleştirilmiştir. Üçüncü aşamada ise, araştırma modeli değişenleri arasındaki ilişki düzeyleri PATH (Yol) analizi ile tespit edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Covid-19 salgını sürecinde online alışveriş yapan tüketiciler oluşturmaktadır. Örneklem kitlesini, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 302 kişi oluşturmaktadır. Araştırma analizleri neticesinde, Covid-19 tehdidi ile panik satın alma arasında, kıtlık algısının ve duyguların anlamlı düzeyde aracılık etkileri olduğu bulgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Covid-19 Tehdidi, Kıtlık Algısı, Duygular, Panik Satın Alma.
DOI : 10.15659/patu.8.2.067 [PDF]
Pazarlama Açısından Helal Gıda Sertifikası: Kavramsal Bir DeğerlendirmeTimuçin Dalgıç, Tayfun Şaan & Muhammet Ali TiltayHelal gıda sertifikası, son yıllarda dinî nedenlerin yanı sıra gıdaların sağlıklı ve temiz (tayyib) olmalarını güvence altına alarak başta gıda güvenliği olmak üzere birçok endişe ve soruna karşı tüketiciye değer üretebilmektedir. Gerek tüketicilerin gerekse tüketicilerin ihtiyaçlarına karşılık vermek isteyen işletmelerin artan talepleri beraberinde yazındaki çalışmaların sayısında da artış yaşanmasını sağlamıştır. Buna karşın başta Türkçe literatür olmak üzere yazında helal gıda sertifikası kavramı ve kapsamı ile ilgili detaylı ve bütüncül bir inceleme bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı çalışmalarda belirli yönleri vurgulanan ve bütüncül bir şekilde incelenmeyen helal gıda sertifikası kavramı ve kapsamının, ilgili yazından hareketle farklı yönlerinin bir araya getirilerek incelenmesidir. Yeni bir pazarlama paradigması ve helal gibi ahlak ekonomilerinin karakterize ediliş biçimi olarak nitelendirilebilecek olan helal gıda sertifikası kavramı; (1) Helal gıda sertifikasının bileşenleri (2) Helal gıda sertifikasının güvence altına aldığı ve rol oynadığı süreçlerin kapsamı, (3) Helal gıda sertifikası sürecinin paydaşları, (4) Helal gıda sertifikasının tüketiciye sağladığı değerler, (5) Helal gıda sertifikasının etki ettiği alan, disiplinler, (6) Helal gıda sertifikasının hitap ettiği hedef pazarlar başlıkları altında değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Helal, Helal Gıda, Helal Gıda Sertifikası, İslami Pazarlama, Pazarlama
DOI : 10.15659/patu.8.2.068 [PDF]
Online FoMO, Insta-Mom Takibi ve Ürün İlgilenimi Arasındaki İlişkide Sosyal Kıyaslama ve Benlik Saygısının Düzenleyicilik Rollerinin İncelenmesi Ufuk Ay, Beyza Aksoy & Ayhan AkpınarBu araştırmanın amacı, anne ve anne adaylarının takip ettikleri Instagram annelerinin (Insta-Mom), çevrimiçi gelişmeleri kaçırma korkusu (online FoMO) ve ürün ilgilenimi ilişkisindeki rolünün ortaya konulmasıdır. Bununla birlikte FoMO, takip edilen Insta-Mom sayısı ve ürün ilgilenimi değişkenleri arasındaki ilişkinin sosyal karşılaştırma eğilimi ve benlik saygısı tarafından düzenlenip düzenlenmediği de araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Insta-Mom takip sayısı, online FoMO ve ürün ilgilenimi arasındaki ilişkide aracılık rolü oynamaktadır. Fakat sosyal kıyaslama ve benlik saygısının söz konusu ilişkiler üstünde herhangi bir düzenleyicilik rolüne rastlanmamıştır. Söz konusu araştırma bir tarama modeli olduğundan güçlü bir nedensellik ortaya konulamadığı için, bu tip değişkenler arasındaki ilişkileri merak eden araştırmacıların deneysel veya yarı-deneysel tasarımlara başvurması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu; Sosyal Medya Kullanımı; Sosyal Karşılaştırma; Instagram Anneleri; Benlik Saygısı
DOI : 10.15659/patu.8.2.069 [PDF]
Marka Aşkının Kaynak Güvenilirliği ile Satın Alma Niyeti İlişkisindeki Aracılık RolüCevahir Uzkurt , Ahmet Sarıtaş , Nazime Ebru Özkul Arıkan & Damla SarıÖzet
Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla markalar, sosyal medya etkileyicilerini (fenomenleri) kullanarak, ürünlerinin satışını desteklemeye odaklanmışlardır. Bunun sonucu olarak fenomenlere yönelik kredibilite algısının satın alma niyeti üzerindeki etkisini açıklamaya yönelik çalışmalar önem kazanmıştır. Araştırmada, fenomenlere yönelik kredibilite algısı ile satın alma niyeti arasındaki ilişkide marka aşkının aracılık rolü incelenmiştir. Çalışma kapsamında, sosyal medya platformlarının kendilerine özgü özellikleri de dikkate alınarak, kaynak kredibilitesinin güvenilirlik ve benlik sunumu alt boyutları araştırmaya dahil edilmiştir. Kolayda örneklem kullanılarak, anket yöntemiyle 18 yaş üzeri 332 Instagram kullanıcısından elde edilen veriler SPSS Process 22 ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları literatürdeki diğer çalışmaların bulgularıyla da uyumlu olarak; kaynak güvenilirliğinin satın alma niyetine olan etkisinde marka aşkının aracılık rolü olduğu ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler: Kaynak güvenilirliği, Satın alma Niyeti, Marka aşkı, Influencer pazarlama
DOI : 10.15659/patu.8.2.070 [PDF]
Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri ve İlişkisel PazarlamaMüjdat ÖzmenKullandığımız ya da tükettiğimiz her şey teknolojinin ilerlemesiyle her gün daha da teknolojik hale geliyor ve gün geçtikçe tüketim biçimlerimizi daha da ileriye taşıyor. Özellikle İnternet’in ortaya çıkması ve bugünkü teknolojik seviyesine ulaşmasıyla artık tüketim biçimlerimiz pek çok ağların ve küresel ağın parçası olmamıza dayalı olarak eskisiyle kıyaslanamayacak bir noktaya geldi. Hem pazarlamacı hem de tüketici için tüketim pek çok aracın, yöntemin devreye girdiği çok karmaşık bir süreç haline geliyor. Diğer yandan bu karmaşık süreç sürekli olarak veri üreten bir yapı ve bu yapıyla birlikte çalışan akıllı makineler ve süreçler bütünü. Bu çalışmada Nesnelerin İnterneti adı verilen yapı ve büyük verinin tüketim ve pazarlama için ne anlama geldiği olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler: İlişkisel Pazarlama, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, İnternet, Web
DOI : 10.15659/patu.8.2.071 [PDF]