2021, 7 (2)
Önbilgiler
Ulusal Yazının Akademik Pazarlama Dergileri Üzerinden DeğerlendirilmesiAli Emre Aydın & Merve CoşkunBu çalışmanın amacı, ulusal pazarlama yazınını alanda ön plana çıkan dergiler üzerinden değerlendirmenin yanı sıra bu dergilerin amaç ve kapsam yönünden farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Bunun için Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları (PPAD), Tüketici ve Tüketim Araştırmaları (TTAD) ve Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları (PATU) dergilerinde yer alan 325 adet makale sistematik literatür taraması yöntemi ile incelenmiştir. Makalelere yönelik incelemeler literatür taramalarında sıklıkla faydalanılan ana tema, çalışmanın türü, yöntem, veri toplama tekniği, atıf sayısı ve teorik arka plan kriterleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda görece az ilgi gören temalar, benimsenen yöntemler ve teorik arka plan kullanımı üzerine değerlendirmeler yapılmış ve öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Pazarlama, sistematik literatür taraması, ulusal, akademik dergiler
DOI : 10.15659/patu.7.2.057 [PDF]
A Theoretical Discussion on Marketing Agility and Adaptive Marketing Capabilities in Regards to Firm PerformanceM. Murat Cerit & Elif KaraosmanoğluAgility in marketing necessitates adapting through continuous iterations between making sense of the market and marketing decisions. In order to understand what capabilities help organizations to be agile in marketing management requires a close focus on static, dynamic and especially adaptive marketing capabilities. Resource-based view, which argues that the main source of competitive advantage is the firms' own resources, considers the basic marketing mix among static marketing capabilities. Dynamic capabilities approach describes the processes through which key firm capabilities can be identified and how these capabilities and resources can be combined to gain competitive advantage in the marketplace. Adaptive capabilities, unlike the static and dynamic approach, discuss that companies should develop an outside-in perspective in order to enhance existing capabilities while acquiring new ones. In this study, the relation and differences of these three capabilities with agile marketing will be discussed in order to set a domain in agile marketing.
Keywords: Adaptive Marketing Capabilities, Marketing Agility
DOI : 10.15659/patu.7.2.058 [PDF]
Tüketici Davranışlarının Elektroensefalografi (EEG) ile İncelenmesi: Satın Alma Niyetinin N200 Potansiyeli ile Tahminlenmesi Behçet Yalın ÖzkaraBu çalışmanın amacı N200 potansiyelinin tüketici satın alma niyeti üzerindeki etkilerinin elektroensefalografi (EEG) ile incelenmesidir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmaya 36 katılımcı dahil edilmiş olup, each participant's purchase intention for convenience, featured and likeable goods and their N200 potential at the time they saw the related products were measured. Analiz sürecinde elde edilen veriler ilk olarak Matlab programı aracılığı ile ön analize tabi tutulmuştur. Ardında N200 potansiyelinin bağımsız, satın alma niyetinin ise bağımlı değişken olduğu doğrusal regresyon analizi SPSS 20.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda beğenmeli ve özellikli mallarda N200 genlik değerinin, satın alma niyetini yordadığına işaret eden sonuçlara ulaşılmıştır. Kolayda mallarda ise N200’ün satın alma niyetini anlamlı bir şekilde yordayamadığı gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Nöropazarlama, Elektroensefalografi (EEG), Satın Alma Niyeti
DOI : 10.15659/patu.7.2.059 [PDF]
Nostalji Eğilimi, Marka Nostaljisi ve Marka Mirasının Marka Sadakati Üzerindeki EtkisiMuhammed Çağrı Tanrıkulu & Emre Şahin DölarslanÇalışmada nostalji eğiliminin, marka nostaljisinin ve marka mirasının marka sadakati oluşumu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana kitlesi İstanbul ilinde yaşayan 18 yaş üstü nihai ürün kullanıcısı olan tüketiciler olarak belirlenmiştir. Kolayda örneklem yöntemi kullanılan bu çalışmada, veriler anket yöntemi ile 309 katılımcıdan elde edilmiştir. Analizlerde SPSS ve LİSREL istatistik paket programları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda marka mirası ve marka nostaljisinin, marka sadakati üzerindeki belirleyici rolü ortaya konmuştur. Ayrıca nostalji eğiliminin, marka nostaljisi ve marka mirasına olan pozitif etkisi araştırma sonucunda elde edilen bir diğer bulgudur.
Anahtar Kelimeler: Nostalji eğilimi, marka nostaljisi, marka mirası, marka sadakati.
DOI : 10.15659/patu.7.2.060 [PDF]
Uluslararası Endüstriyel Pazarlarda Hizmet Sunum Önceliklerinin Farklılaşması “X” Transformatör Üretim Firmasında UygulamaHabibe Yelda Şener & Şiyar Ekinciİşletmeler hedef pazarlarda ürünleri yanısıra sundukları hizmetlerle de rekabet avantajı sağlayabilmekte ve müşterileriyle uzun vadeli güvene dayalı ilişkiler geliştirebilmektedir. Bu yüzden firmalar; müşteri memnuniyetini sağlamak, müşteri şikayetlerinin oluşmasını engellemek, şikayet oluştuysa bunları en iyi şekilde yönetmek ve memnuniyete dönüştürmek için hizmet sunumlarına gittikçe daha büyük önem vermektedir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası pazarlara transformatör ihracatı yapan bir firmanın söz konusu farklı dış pazarlarda müşteri beklentilerini cevaplamada öncelikli olan hizmet sunumlarının belirlenmesi, pazarlar arasında hizmet sunum beklentilerinde farklılığın tespit edilmesi ve yönetilmesi için karar alıcılara yol göstermektir.
Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Pazar, Hizmet, TOPSIS
DOI : 10.15659/patu.7.2.061 [PDF]
Pazarlama Alanındaki Uluslararası Araştırmaların Bibliyometrik AnaliziAysel KurnazBu çalışmanın amacı, pazarlama alanında
son yirmi yılda yapılan uluslararası bilimsel
araştırmaların incelenerek alana ilişkin
genel eğilimlerin neler olduğunun analiz
edilmesidir. Bu doğrultuda pazarlama
alanına yön verdiği düşünülen etki faktörü
sıralamasına göre ilk üçte yer alan
dergilerde 2000-2021 yılları arasında
yayımlanmış toplam 3234 makale
bibliyometrik analiz tekniğiyle
değerlendirilmiştir. R programlama dili
Bibliometrix paket programı kullanılarak
araştırma verileri analiz edilmiştir.
Performans analizleri sonucunda Vargo ve
Lusch (2004) tarafından yapılan çalışmanın
en fazla atıfı aldığı görülmüştür. V. Kumar
ise en fazla çalışmaya sahip yazardır. En
fazla eser üreten ilk beş kurumun tamamı
ABD merkezlidir. Bilimsel haritalama
analizleri kapsamında pazarlama alanının
kavramsal, entelektüel ve sosyal yapıları
incelenmiştir. ‘Pazarlama’, ‘ürün’ ve
‘marka’ ön plana çıkan kelimeler olurken;
ortak atıf ağı analizinde üç küme, yazar iş
birliği ağında ise sekiz farklı küme tespit
edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Bibliyometrik analiz, R
DOI : 10.15659/patu.7.2.062 [PDF]