2020, 6 (2)
Künye ve İçindekiler
Sosyal Medya Fenomenleri Tarafından Yapılan Reklamlara Yönelik Tüketici Şüpheciliğinin Tutumlar ve Satın Alma Niyeti Üzerindeki EtkisiBuket Bora SemizBu çalışmanın amacı, sosyal medya fenomenleri tarafından yapılan reklamlara yönelik tüketici şüpheciliğinin fenomenler tarafından yapılan reklamlara yönelik tutum ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada anket yöntemi ile veri toplandığından dolayı ampirik bir çalışma olduğunu söylemek mümkündür. Neden sonuç ilişkisine dayalı bir araştırma olduğundan Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile hipotezler test edilmiştir. İnternet ortamında 15 Ekim- 15 Aralık 2019 tarihleri arasında 289 kişiden veri toplanmış olup, 266 kişi üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler için SPSS ve SmartPLS programları kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, tüketicilerin en çok kullandıkları sosyal medya araçlarının Instagram ve Youtube olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca eğlenmek, merak ve ürün/markalar hakkında bilgi sahibi olmak için sosyal medya fenomenlerini takip etmektedirler. Yapısal model sonuçlarında ise, tüketici kuşkuculuğunun reklama yönelik tutumları olumsuz etkilediği, reklama yönelik tutumların da ayrıca satın alma niyetini etkilediği ortaya konmuştur. Ayrıca bir diğer bulgu ise, sosyal medya fenomenleri tarafından yapılan reklamlara yönelik tüketici kuşkuculuğunun satın alma niyetini de etkilediği ancak bu etkinin öngörülen yönde olmadığıdır.
Anahtar Kelimeler: Sosyal medya fenomeni, tüketici şüpheciliği, satın alma niyeti, reklama yönelik tutum, nüfuz pazarlaması.
[PDF]
Nöropazarlama kapsamında entegre ölçüm süreçlerinin uygulanmasına yönelik bir alan yazın taramasıDr. Nihan TOMRİS KÜÇÜN, Hazal DUMAN ALPTEKİN & CANBERK ÇETİNBu araştırmanın amacı 2015-2020 yılları arasında nöropazarlama alanında entegre ölçüm süreci kullanan araştırmaların ele alınmasıdır. Bu çerçevede EBSCO, Scopus ve Web of Science veri tabanlarınları taranarak, elde edilen 540 araştırmadan 24 araştırma içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. İkinci aşamada elde edilen 24 ampirik çalışma kullandıkları entegre ölçüm süreçleri, yayın yılları, araştırma konuları kapsamında değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda nöropazarlama çalışmalarında 2 ayrı entegrasyon stratejisi kullanıldığı tespit edilirken, entegre ölçüm süreçlerinin 2020 yılında artış gösterdiği ve araştırmalarda göz takip ve EEG ölçümlerinin en çok tercih edilen methodlar olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte nöropazarlama araştırmalarında entegre ölçüm süreçlerinin çoğunlukla iletişim pazarlaması alanında öne çıktığı belirlenirken, elde edilen sonuçlar bütüncül bir şekilde değerlendirilerek, gelecekteki çalışmalar için öneriler geliştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Entegre Ölçüm, Sistematik Literatür Taraması
[PDF]
Uluslararası Ticarette İnternet Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi Üzerine Bir AraştırmaDoktora Öğrencisi Batuhan KARABİBER & Dr. Öğr. Üyesi İsmail METİN Küreselleşen dünyada internetin ve bilgi teknolojilerinin günden güne gelişmesine firmaların uyum sağlaması gerekmektedir. Bu çalışma firmaların dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanım düzeylerini araştırmak ve firmaların karakteristik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, İzmir’de yerleşik ve dış ticaret faaliyetinde bulunan 167 adet firmaya anket yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda firmaların dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanım düzeylerinin yüksek seviyede olduğu gözlemlenmiştir. Buna rağmen internetten arama yaparak kendilerine ulaşan müşterilerin düşük olması ve dış ticaret siparişlerini çevrim içi olarak alma durumlarında, interneti yeterli şekilde kullanamadıkları ve internetten faydalanamadıkları belirlenmiştir. Firmaların karakteristik özelliklerine göre internet kullanımlarında ise özellikle 1-5 yıl arası yani yeni sayılabilecek firmaların ve daha az ülke grubuyla dış ticaret yapan firmaların interneti kullanım ve internetten yararlanma seviyelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, İnternet Kullanım Düzeyi, E-Ticaret, İhracat, İthalat
[PDF]
Öğrencilerin Pazarlamaya Yönelik Metaforik Algılarının Ölçümlenmesine Yönelik Uygulama Doç. Dr. Tolga TorunMetaforlar derinlemesine bilgi elde etmek adına veri toplama aracı olarak kullanılabilmektedir. Metaforlarda söylenmek istenilen sözler ve anlamlar, nesne ya da canlılara benzetme vasıtası ile kodlanmaktadır. Bu durumda araştırmacı daha samimi ve gerçekçi veriler elde edebilmektedir. Modern ekonomi içerisinde pazarlamanın önemi daha da artarak belirginleşmeye başlamıştır. Bu yapı içerisinde eğitim kurumlarında pazarlama dersleri önem kazanmaktadır. Bu açıdan, öğrencilerin pazarlamaya bakış açısının belirlenmesi, pazarlama anlatımının etkin bir şekilde dizayn edilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Araştırmanın özgünlüğünü öğrencilerin pazarlamaya bakış açılarının belirlenmesi oluşturmaktadır. Çalışmaya konu olan örneklem tesadüfi olmayan bir şekilde 2019-2020 dönemi bahar yarıyılında pazarlama ve pazarlama ile ilişkili dersleri almış olan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm öğrencilerinden seçilmiş ve 170 adet geçeli anket elde edilmiştir. Bu anket içerisinde pazarlama dersine olan eğilimlerin ve de düşüncelerin saptanabilmesi adına öğrencilere belirli sorular yöneltilmiştir. Öğrencilerden pazarlamayı bir renge, mevsime, besine ve hayvana benzetmeleri ve neden bu nesne ve canlılara benzettiklerinin yazılması istenmiştir. Elde edilen veri seti öncelikle sıklıkları belirlenerek, en çok söylenen nesne ve canlılar ile bu metaforların nedenleri incelenmiştir. Pazarlama ağırlıklı olarak ilkbahar ve yaza, kedi, köpek ve bukalemuna, ekmek ve suya ve mavi, beyaz ve kırmızıya benzetilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Metaphor, Marketing Education, Student Perception
[PDF]
Mağaza Markalı Ürünlerin Satın Alma Davranışının Tüketim Değerleri Teorisi Bağlamında İncelenmesiEvrim Erdoğan Yazar & Murat BurucuoğluDünya genelinde mağaza markalı ürünler, çeşitli segmentlerde tüketiciler için kaliteli ürünler ve rekabetçi fiyatlar sunarak pazar paylarını arttırmaya devam ettirmektedir. Premium mağaza markalarının ortaya çıkması, eskiye göre mağaza markalı ürünleri kaliteli tercihler haline getirmiştir. Bu araştırmanın amacı mağaza markalı ürünlerin tüketim değerleri teorisi bağlamında incelenmesidir. Bu amaçla iyi bilenen ve Türkiye genelinde sağlık ve güzellik ürünleri perakende zincir mağazaları olan bir markanın, mağaza markası ile çıkardığı ürünlerin tekrar satın alma niyeti incelenmiştir. Araştırmada 394 kişi ile yapılan anket sonucu elde edilen verilerin analiz edilmesiyle; fiyat, sosyal, duygusal ve durumsal değerin tüketicilerin tekrar satın alma niyetini etkilediği, kalite ve epistemik değerin tüketicilerin satın alma niyetine etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Mağaza markaları, tüketim değerleri teorisi, satın alma niyeti, tüketici davranışları
[PDF]
Bankacılık Sektöründe Duyusal Marka Deneyimi ve Çalışan Empatisinin Marka Değeri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesiİsmail Çakmak & Çağatan TaşkınHizmet pazarlamasında, hoş bir duyusal marka deneyimi oluşturmak çok önemlidir çünkü "duyusal marka deneyiminin" daha memnun müşterilere öncülük edeceği varsayılmaktadır. Bunun yanı sıra çalışan empatisinin müşteri memnuniyeti üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu kavramların her ikisinin de marka değerini etkilediği varsayılmaktadır. Bankacılık sektörü Türkiye'deki en önemli hizmet sektörlerinden biridir ve bankalar arasında ciddi bir rekabet vardır. Bankalar, müşterilerini sadık kılmaya ve marka değerlerini artırmaya çalışmaktadır. Bu makalenin amacı, bankacılık sektöründe duyusal marka deneyimi ve çalışan empatisinin marka değeri üzerindeki etkilerini incelemektir. Yapısal eşitlik modellemesi, duyusal marka deneyimi ve çalışan empatisinin müşteri memnuniyeti ve müşteri duygusal bağlılığı aracılığıyla marka değeri üzerindeki etkilerini test etmek için kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre hem duyusal marka deneyimi hem de çalışan empatisinin marka değeri üzerinde istatistiksel olarak doğrudan ve dolaylı etkileri olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Duyusal Marka Deneyimi, Çalışan Empatisi, Bankacılık Sektörü, Marka Değeri, PLS-SEM
[PDF]