2020, 6 (1)
İç Kapak ve İçindekiler
Hizmet Baskın Mantık ve Ortaklaşa Değer Yaratımı: Pazarlama Disiplini İçin Bütüncül Bir Değer YaklaşımıÖğr.Gör.Dr. Hasan GÖĞCE & Doç.Dr. Müjdat ÖZMENİş ve ekonomi dünyası için değerin ölçülebilir olması uzun yıllar boyunca oldukça kullanışlı bir yöntem olmuştur. Neredeyse bir asırdan fazladır değer, fayda kavramı ile birlikte anılmaktadır. Fayda kavramı, değer olgusunu mübadele ve kullanım değeri gibi oldukça dar bir alana sıkıştırmıştır. Bununla birlikte pazarlama disiplini değeri farklı boyutlarıyla ele almak için çeşitli yaklaşımlar da geliştirmektedir. Örneğin değeri deneyim olarak ele almak ya da müşteriler tarafından algılanan değeri anlamaya çalışmak gibi. Fakat bu yaklaşımlar değerin karmaşık ve çok boyutlu yapısının anlaşılması için yetersiz kalmaktadır. Pazarlama disiplinin belki de en önemli bileşenleri olan mübadele ve değer olgularını farklı ve geniş bir açıdan ele almak pazarı ve pazar içinde yer alan aktörleri anlamanın bir yolu olabilir.
Hizmet baskın mantık, pazarı ve aktörleri farklı ve geniş bir açıdan ele almaktadır. Özellikle değer olgusu, aktörleri mübadele ilişkisine motive eden temel unsur olarak düşünüldüğünde pazarı ve aktörleri farklı bir açıdan değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Bu makalede farklı değer teorilerine yer verilmekte ve hizmet baskın mantığın beş aksiyomu ile ortaklaşa değer yaratım süreci ele almaktadır. Hizmet baskın mantığın beş aksiyomu, ortaklaşa değer yaratım süreci bakımından ele alındığında, değer olgusunun karmaşık doğasının bazı boyutlarını farklı açılardan görme imkânı sağlamaktadır.
Anahtar kelimeler: Değer Teorileri, Ortaklaşa değer yaratımı, Hizmet baskın mantık
Anahtar Kelimeler: Değer Teorileri, Ortaklaşa değer yaratımı, Hizmet baskın mantık
[PDF]
GSM Sektöründe Müşteri Tatminini Etkileyen Faktörler ile Müşteri Tatmininin Müşteri Bağlılığı Üzerine Etkisinin İncelenmesiEsra BARAN & Aydın KAYABAŞIBu çalışmanın amacı, GSM sektöründe müşteri tatmini ve bağlılığını etkileyen faktörleri analiz etmektir. Bu çerçevede, bu çalışma algılanan hizmet kalitesi, algılanan müşteri değeri, kurumsal imaj, müşteri güveni ve müşteri odaklılık gibi müşteri tatmini ve bağlılığını etkileyen bazı değişkenleri ele almaktadır. Bu çalışma, kantitatif araştırma yaklaşımıyla ele alınmıştır. Türkiye GSM sektörü bu çalışmaya yönelik seçilmiş ve veriler mobil uygulama ve hizmetlerden 18 yaş üstü katılımcılardan toplanmıştır. Yapılandırılmış anket formu araştırma verilerinin elde edilmesi için kullanılmıştır. Araştırma ölçeklerinin geliştirilmesi sürecinde literatürde yer alan önceki çalışmalardan faydalanılmıştır. Araştırmanın örnek büyüklüğü güven aralığı düzeyine göre 664 birim olarak belirlenmiştir. Veriler; doğrulayıcı faktör ve yapısal eşitlik modeli gibi tek ve çok değişkenli istatistiksel araçlar kullanılarak analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar, tüm sonuçların pozitif olduğunu ve ilişkileri ifade eden hipotezlerin algılanan müşteri değeri, hizmet kalite algısı ve müşteri odaklılık dışında desteklendiğini göstermektedir. Kurumsal imaj, müşteri güveni ve müşteri tatmini üzerinde pozitif etkilere sahiptir ve müşteri tatmini de müşteri bağlılığı üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Bu çalışmanın sonuçları, müşterilerini korumak ve dinamik pazar şartlarının üstesinden gelebilmek için pazarlama programları yoluyla işletmelerin rekabetçilik, müşteri tatmini ve bağlılığını geliştirmeleri açısından önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler: Müşteri Tatmini, Müşteri Bağlılığı, Algılanan Hizmet Kalitesi, Müşteri Odaklılık, Kurumsal İmaj.
[PDF]
Evaluation of Consumer Purchasing Behaviors in the COVID-19 Pandemic Period in the Context of Maslow's Hierarchy of NeedsAdnan Duygun & Erdal ŞenAlthough consumers show certain purchasing behaviors in their normal daily lives depending on certain purchasing motivations in general, they may display different purchasing behaviors depending on different purchasing motivations in unexpected, unpredictable or unusual situations. Based on this point, in this study; in the new type of coronavirus COVID-19 pandemic, it is aimed to analyze the purchasing behavior of consumers based on Maslow's hierarchy of needs theory. In the study, firstly, Maslow's theory of needs hierarchy is given. Then, obtained in research conducted around the world and in Turkey have been mentioned numerical data and statistics. Finally; based on statistics and figures on consumer purchasing behaviors, consumer purchasing motivation steps, which are predicted to include consumer purchasing behaviors according to Maslow's hierarchy, were emphasized.
Keywords: COVID-19, Pandemic, Consumer Purchasing Behavior, Hierarchy of Needs.
[PDF]
Dindarlik ve Tesettür Modasi Eğiliminin Satin Alma Niyeti Üzerindeki RolüDoç.Dr. Murat ÖZ & Medine ÖZKAYNAKSatın almaya etki eden faktörler arasında psikolojik, sosyal ve kişisel faktörler de bulunmaktadır. Sürekli değişen teknoloji, hızlanan tekstil endüstrisi, bilinçlenen tüketici, sosyal medya, ürün çeşidinin fazlalaşması gibi faktörlerin etkili olduğu satın alma eyleminde, değişen tüketici davranışları işletmeleri daha çok zorlamaktadır. Müşteriler istediklerinden daha çok işletmelerin ve modanın ortaya koyduğu ürünü tercih etmeye başlamışlardır. Dindarlık olgusu da bu süreçte devreye girmekte ve çoğu tüketici dinlerine uygun olanı değil piyasada olanı dinlerine uydurmaya başlamışlardır. Moda ile birlikte değişen, çeşitlenen, geliştiği düşünülen giyim anlayışı tesettüre de yansımış ve kullanıcıların neyi niçin giydiğimiz unutulur hale gelmiştir. Çalışmada özet olarak Dini hassasiyetin ve moda ilgilenim düzeylerinin tesettürlü olup olmamaya göre farklılaştığı, Din tutumu ile dinin yararlı olduğu düşüncesinin satınalmada etkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Tesettür, Din, Dindarlık , Satınalma, Satınalma Niyeti
[PDF]
COVID-19 Pandemisinin Turistik Tüketici Davranışları ve Türkiye Turizmi Üzerindeki Etkilerinin DeğerlendirilmesiBülent Aydın & Merve DoğanCOVID-19 pandemisinin tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik, toplumsal ve bireysel pek çok olumsuz etkileri görülmüştür. Hastalığın pandemi haline gelmesinde ulusal ve uluslararası mobilitenin önemli etkenler olduğu düşünüldüğünde şemsiye bir sektör olan turizm sektörü pandeminin olumsuz etkilerinin en çok hissedildiği sektörlerden birisidir. Hastalığın yayılmasını kontol altına almak amacıyla gerek hükümetin gerekse bireylerin aldığı tedbirler “Yeni Normal” olarak adlandırılan bir dönemin başlamasına neden olmuştur. COVID-19’un yarattığı belirsizlik, risk ve korku ile Yeni Normal Dönem tedbirleri turistik tüketim davranışlarında ve sektörde bazı değişimlere yol açmıştır. Buradan hareketle bu araştırma kapsamında COVID-19 sonrası Türkiye’deki Yeni Normal Dönem’de turistik tüketicilerin değişen karar ve davranışları ile turizm sektöründeki değişimler incelenmiş ve gelecek adına öngörüler belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Turist Davranışı, Tüketici Davranışı, Yeni Normal
[PDF]