2019, 5 (2)
İçindekiler ve İç Kapak
İşletmelerin Sürdürülebilir İnovasyon Faaliyetleri: Pazarlama Bakış Açısıyla Nitel Bir İnceleme Nilgün Açıkalın & Aydın KayabaşıBu çalışma, Sürdürülebilir İnovasyon (Sİ) faaliyetlerine yönelik büyük işletmelerdeki dinamikleri ve Sİ’yi etkileyen faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğe yönelik dünyada ve Türkiye’de farkındalık ve ilginin artmasıyla birlikte işletmelerin sürdürülebilirliğe yönelik faaliyetlerini stratejik planlarının bir parçası haline getirmek olağan hale gelmiştir. Bu çerçevede, yapılacak faaliyetlerin doğru eksende planlanabilmesi açısından sürdürülebilirliğin anlaşılması oldukça önemlidir. Dolayısıyla Sİ’nin özelliklerinin, yapılacak faaliyetlerle birlikte aynı yapının içinde ne kadar doğru kullanılabildiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma ile Sİ çalışmaları çerçevesinde büyük işletmelerde temel dinamikler ve Sİ’yi etkileyen faktörler nitel-keşifsel araştırma yöntemiyle incelenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen Türkiye’de farklı alanlarda faaliyet gösteren sektör lideri üç öncü işletmenin üst düzey yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve ikincil veriler Nvivo 12 programı yardımıyla analiz edilmiştir. İşletmelerde Sİ’yi etkileyen faktörlerin birlikte hareket ettikleri ve birbirlerini güçlendirdikleri görülmüştür. Düzenlemeler ile kurum kültürünün diğerlerini etkileyen önemli faktörler olarak işlev gördüğü ve Sİ için bilgi yönetiminin henüz tam olarak geliştirilemediği tespitlerimizden bazılarıdır. Ayrıca büyük işletmelerin, geleneksel iş uygulamalarını dönüştürmek için Sİ konusunda ilk uygulayıcılar olmaya gönüllü oldukları ve Sİ’leri normal bir iş vakası olarak değerlendirmeyerek uzun vadeli bir bakış açısıyla sabır ve yatırım gerektiren bir girişim olarak gördükleri söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir İnovasyon, Sürdürülebilirlik Pazarlaması, Sürdürülebilirlik, Yenilik, Kaynak Temelli Yaklaşım.
[PDF]
Marka Bağlılığına Göre Tüketici Tipolojileri: Toyota Türkiye Hayran Topluluğu ÖrneğiTimuçin DALGIÇ & Doç. Dr. Muhammet Ali TİLTAYBu çalışmada Türkiye’de otomotiv sektöründeki tüketicilerin marka bağlılıklarına göre nasıl tüketici tipleri oluşturdukları incelenmiştir. Durum çalışması araştırma deseniyle kurgulanan araştırmada veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Toyota markasının Türkiye hayran sayfası (www.toyotaclubtr.com) üyelerinin yorumlarından hareketle tüketici tipleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Toyota hayran sayfası kullanıcılarının marka bağlılıklarına göre dört tüketici tipi oluşturduğu görülmüştür. Bunlar: (1) Menşe ülke markalarına bağlılar (2) Marka bağlılığı olmayanlar (3) Esnek marka bağlıları (4) Gerçek marka bağlılarıdır. Ortaya çıkan tüketici tipleri, davranışsal marka bağlılığı ve tutumsal marka bağlılığı açısından değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Marka Bağlılığı, Tüketici Tipolojileri
[PDF]
Benlik Uyum Teorisi Çerçevesinde Markaya Bağlanmanın Öncülleri Ve Bağlanma-Sadakat İlişkisiArş. Gör. Mehmet ÖZER & Prof. Dr. Alper ÖZERMarkaya bağlanma, müşteri-marka ilişkileri kapsamında ele alınan ve müşterilerin işletmelerle kurdukları duygusal bağı inceleyen konuların başında gelmektedir. Farklı bakış açılarıyla ele alından markaya bağlanma son yıllarda benlik-uyumu teorisi perspektifiyle ele alınmış ve benlik uyumu türlerinin bir kısmının tüketicileri duygusal olarak markaya bağlayabilecekleri bulunmuştur. Bu çalışmada geçmiş çalışmalarda sıklıkla ele alınan gerçek ve ideal benlik uyumuna ek olarak sosyal benlik uyumunun markaya bağlanma üzerindeki etkisi ve markaya bağlanmanın marka sadakati üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen 312 anket Yapısal Eşitlik Modellemesi ile test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, gerçek benlik uyumu ve sosyal benlik uyumu markaya bağlanma üzerinde pozitif etkilere sahiptir. İdeal benlik uyumunda ise bu etki görülmemiştir. Bununla birlikte, markaya bağlanma marka sadakatini pozitif yönde etkilemektedir.
Anahtar Kelimeler: Benlik uyumu, gerçek benlik, ideal benlik, sosyal benlik, markaya bağlanma, marka sadakati
[PDF]
Toward A New Understanding of FOMO: ‘Fomsumerism’Metin Argan & Mehpare Tokay ArganBeing one of the important areas in marketing research, FOMO-consumption relationship, referred to here as “Fomsumerism”, has attracted much attention of both academics and practitioners. However, academic papers of consumption outcomes associated with consumers’ FOMO feelings is limited. One potential way to address this association is to examine the phenomenon of Fomsumerism in terms of theoretical perspective. To our knowledge, our study was one of the first of its kind aimed at examining Fomsumerism and its relationships with consumer behavior. The purpose of this study is to explain the concept of Fomsumerism which is an important intersection point on the road from FOMO to consumption. The results of this study reveal that Fomsumerism has a depth which needs to be explained and can be associated with many consumption styles and theories. As a result, this study contributes to marketing and consumer behavior literature by highlighting the importance of FOMO-consumer relationships.
Keywords: FOMO, FOMO-based consumption, Fomsumerism, FOMO-consumption relationship
[PDF]
Sosyo-Materyal Bir Yapı Olarak Pazar: Pazarın Bilim-Teknoloji- Toplum İncelemeleri Bakış Açısıyla İncelenmesiDoç. Dr. Müjdat ÖzmenPazarlama olarak ifade edebileceğimiz pek çok faaliyetin, mübadelenin gerçekleşmesi ile amacına ulaşması, pazar olarak adlandırılan kurumun ya da yapının varlığına bağlıdır. Aslında bugünkü modern anlamda pazarlamanın olmadığı dönemlerde dahi bugünkü tanımına denk düşebilecek bir pazarın varlığından söz etmek mümkündür. Ancak günümüz ana akım pazarlama bilimi, pazar kavramı söz konusu olduğunda, oldukça dar ya da miyop bir bakış açısına sahiptir. Oysa bir sosyal arena olarak görülmesi gereken pazar, bu arenanın nasıl bir yapı ortaya koyduğunun çözümlenmesi ile daha geniş ve derin bir perspektiften çözümlenmiş olacaktır. Sosyoloji ve antropoloji gibi disiplinlerin başta ekonomi bilimi olmak üzere bazı disiplinlerde yaptığı araştırmalar, ana akım pazarlama düşüncesi dışından pazarı anlamlandırmaya çalışan pazarlama bilim insanlarına yeni açılımlar sağlamaktadır. Sosyoloji ve antropoloji bu farklı disiplinlere, bu alanlarda bilginin ve bilginin sonuçlarının nasıl üretildiğini anlamak amacıyla girmekte, bu alanlara yeni açılımlar sunarak katkıda bulunmaktadır. Bilimin sonuçlarının üretimi tekniğin ve teknolojinin üretimi anlamına gelmektedir. Bu noktada bilim-teknoloji-toplum incelemeleri hem ontolojik, hem de epistemolojik açılımlar sunmaktadır. Sosyal inşacı ya da yeni materyalist, sosyo-materyalist bakış açıları sayesinde bilim-teknoloji-toplum incelemeleri pazar arenasının oluşumundaki, işleyişindeki insanı, insanın ötesini, maddeyi, söylemi, ilişkileri dikkate alır. Sosyal teorinin fail-yapı ve diğer ikili sınırlandırmalar dışına çıkma çabaları, pazarın anlamlandırılması çalışmalarına ana akımın dışına çıkma fırsatı sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Pazar, Bilim-Teknoloji-Toplum İncelemeleri, Kurumsal Kuram, Sosyal İnşa, Performativite, Aktör-Ağ Kuramı
[PDF]