2018, 4 (2)
İçindekiler ve İç Kapak
Marka - Maskot Çatışmasının Reklam ve Marka Üzerindeki EtkileriNuri Gülver & Doç. Dr. Emine Eser GegezMarkalar için ciddi medya bütçeleri ayırarak tüketici ile tanıştırdıkları marka maskotlarının hatırlanması ve beğenilmesi büyük önem taşımaktadır. Hatırlanma ve beğeni literatürü incelendiğinde, insan zihninde bilişsel sürecin başlamasını sağlayan çatışma kavramı ile karşılaşılmaktadır. Marka ve maskot arasındaki çatışmanın incelendiği bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırmanın amacı, önemi ve yöntemleri açıklanmış; ikinci bölümde marka, maskot, hatırlanma ve beğenilirlik konularıyla ilgili literatür taraması yapılmış; üçüncü bölümde ise yapılan nicel araştırma sonuçları yorumlanmıştır. Araştırmada Milka’nın Mor İnek maskotu, Sigortam.net’in Keçi maskotu ve Türk Hava Yolları’nın Wingo maskotu üç farklı çatışma seviyesinde incelenmiştir. Çalışma sonucunda “beklenmedik-alakalı” çatışma kategorisinde olan maskotunun diğer marka maskotlarına göre daha çok hatırlandığı ve daha çok beğenildiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Marka Maskotu, Çatışma, Reklam Hatırlanması, Reklam Beğenilirliği, Markaya Karşı Tutum
[PDF]
Tüketici Odaklı Yaklaşımla Hastanelerin Değerlendirilmesi: Samsun İli ÖrneğiProf. Dr. Kurtuluş Karamustafa & Arş. Gör. Yusuf Ziya AkbaşGünümüzde bir taraftan insan ömrünün giderek uzaması, diğer taraftan da sağlıklı yaşam bilincinin oluşması gibi unsurlara bağlı olarak, sağlık hizmetleri sunan kurumlara olan talep giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Samsun’da faaliyet gösteren hastanelerin, tüketici beklentileri çerçevesinde performanslarının saptanmasıdır. Anket yönteminin kullanıldığı araştırmada elde edilen veriler Mann Whitney U, Kruskal-Wallis H testi ve Önem-Başarım Analizi (ÖBA) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda hastanelerde hizmet kalitesini etkileyen faktörlerin birtakım demografik özelliklere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Ürün, Pazarlama, Önem Başarım Analizi, Samsun
[PDF]
Televizyon Reklamlarında Kullanılan Ünlü Kişilerin Tüketicilerin Satın Alma Niyetlerine Etkisinin Belirlenmesi Üzerine Bir AraştırmaArş. Gör. Zeynep Beril YOLAÇAN & Doç. Dr. Eda YAŞA ÖZELTÜRKAYGeleneksel araçlardan biri olan televizyon reklamcılığı hala bireylerin davranışsal niyetlerinde ve kararlarında başrol oynayan araçlardan biridir. Ünlü-ürün eşleşmelerinde doğru kararlarla hedef kitlenin dikkati çekilmekte, ürünlerin tüketiciler tarafından kabul edilebilirliği kolaylaşmaktadır. Ayrıca bu tür reklamların farkındalığı ve hatırlanma oranlarında artış gösterebilmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de konuyla ilgili sınırlı sayıda çalışma olması sebebiyle ve tüketicilerin televizyon reklamlarında kullanılan ünlülerin ürün eşleşmelerine ilişkin davranışsal niyetlerini belirlemek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Örnek olarak seçilen Mavi Jeans reklamlarında (2015 yılı) kullanılan iki ünlü ismin (Serenay Sarıkaya-Kerem Bursin) güvenilirliğinin (güvenirlik, uzmanlık ve çekicilik) tüketicilerin davranışsal niyetlerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. 332 denekten toplanan veriler SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiş olup, deneklerin %60’ı televizyonun en etkili mecra olduğunu, %56’sı televizyon reklamlarında kullanılan film aktris/aktörlerinin kişisel ürün satın almada etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Mavi Jeans reklamında kullanılan her iki ünlünün güvenilirliğinin marka bağlılığına ve ağızdan ağıza pazarlamaya etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler: Televizyon Reklamı, Satın Alma Niyeti, Ağızdan Ağıza Pazarlama, Marka Bağlılığı, Ünlü Kullanımı
[PDF]
İkinci El Giyim Motivasyonu, Moda Yenilikçiliği ve Sürdürülebilirlik Üçgeninde Keşifsel Bir AraştırmaYrd. Doç. Dr. Tutku Eker İşcioğlu & Yrd. Doç. Dr. Dicle Yurdakulİkinci el giyim tüketimi, başta tekstil atıklarının azaltılmasındaki etkisi olmak üzere sürdürülebilirlik çabalarına önemli katkıları olan bir tüketim biçimidir. Bu bağlamda bu araştırma, ülkemizdeki ikinci el kıyafet tercih eden ve etmeyen tüketicilerin motivasyonlarını, moda yenilikçiliği ve sürdürülebilirlik algılarını anlamayı amaçlamaktadır. Yirmi tüketici ile gerçekleştirilen bire bir mülakatlar, ikinci el tüketim motivasyonlarının literatürle paralellik göstererek ekonomik, eğlenme ve nostalji odaklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Modaya uyumlu hareket etseler de moda yenilikçiliği özelliklerine sahip olmadıkları görülen katılımcıların, sürdürülebilirlik bilincinde oldukları ancak bu durumun ikinci el kıyafet tercihlerini doğrudan etkilemediği görülmüştür. Bu çalışma, ulusal yazındaki boşluğu dolduracak nitelikte olup pazarlama ve sürdürülebilirlik ilişkisine ışık tutacak öneriler içermektedir.
Anahtar Kelimeler: İkinci El Giyim, Moda, Moda Yenilikçiliği, Sürdürülebilirlik.
[PDF]
How Do We Pursue Our Goals When They Are Artificial? The Role of Psychological Distance on Goal MotivationBegüm Yetişer AltıntaşPrior research has answered how artificial advancement towards a certain goal, which is one of different progress framing types, affects goal motivation. Although literature showed that regular progress towards a certain goal increases motivation as well as artificial framing, no research has ever yet focused on the moderating effect of individuals' mental representations (i.e., their construal level) on the relationship between progress framing types and motivation. This study examines the role of construal level theory as a moderator such that individuals with a concrete (vs. abstract) mind-set would lead to more motivation and intention towards a goal that are framed via artificial progress.
Keywords: Psychological distance theory, Construal level theory, Goal motivation, Goal framing, Experimental research methodology
[PDF]
‘I miss you Jessica’: The Role of Anticipated Regret in Comparative AdvertisingDr. Kivilcim Dogerlioglu Demir & Dr. Ozge TurutComparative advertising is one of the common promotional tools firms use to emphasize their competitive advantage to consumers. Extant literature shows that comparative advertising is ineffective when experiential claims are used. However, increasing competition compels firms to differentiate themselves based on experiential attributes. Through a series of mathematical models and experiments, we show that when a firm invokes anticipated regret in its comparative advertising, the purchase likelihood increases significantly even when experience attributes are used as a point of comparison. We also examine the role of directness of the comparative ad in purchase likelihood when anticipated regret is triggered. Our results show that indirect comparative ads work better than direct comparative ads when anticipated regret is employed. However, expertise moderates this relationship.
Keywords: comparative advertisement, anticipated regret, consumer expertise, analytical modeling
[PDF]