2018, 4 (1)
İçindekiler ve İç Kapak
Tüketicilerin Giyilebilir Teknoloji Ürünlerini Benimsemesinde Etkili Olan Faktörler: Akıllı Saatler Üzerine Bir AraştırmaProf. Dr. Mehmet MARANGOZ & Araş. Gör. Ali Emre AYDINBu çalışmanın amacı tüketicilerin giyilebilir teknolojileri kabulünü etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda tüketicilerin, en yaygın Nesnelerin İnterneti (Nİ) teknolojilerinden biri olan ve giyilebilir teknolojiler kapsamında sınıflandırılan akıllı saatlere adaptasyonunu etkileyen faktörler araştırılmaktadır. Çalışmada, teknoloji kabul davranışını ölçmeye yönelik olarak tasarlanmış ve bu konuda sıklıkla kullanılan Teknoloji Kabul Modelinden (TKM) yararlanılmaktadır. Yapısal eşitlik modeli kullanılarak yapılan analizler sonucunda tüketicilerin akıllı saatlere adaptasyonunda sosyal çevre ve algılanan eğlence faktörlerinin etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda tüketicilerin giyilebilir teknolojilere adaptasyonunda işlevsellikten daha çok tasarım, gösteriş ve deneyim gibi beklentilerin belirleyici olduğu ifade edilebilir.
Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, Giyilebilir, Akıllı, Saat, Teknoloji Kabul Modeli
[PDF]
Tüketim Konusundaki Aile İletişim Şekillerinin Adolesanların Hedonik ve Faydacı Tüketimleri Üzerindeki EtkisiYrd.Doç.Dr. Sezen BOZYİĞİT & Doç.Dr.Mehmet İNCEBazı insanlar kendisine haz veren mal ve hizmetleri satın alarak hedonik tüketimde bulunurken, bazı insanlar da gerçekten ihtiyaç duyduklarını satın alarak faydacı tüketimde bulunmaktadır. Bu tüketim davranışları, çeşitli faktörlerin etkisiyle sonradan öğrenilmektedir. Bu öğrenme sürecinde rol oynayan unsurlardan birisi de aile ve ailenin çocuk ile olan iletişim şeklidir. Bu nedenle, araştırmanın amacı, aile iletişim şekillerinin hedonik ve faydacı tüketim eğilimi üzerindeki etkisini ortaya çıkartmaktır. Araştırma, Tarsus ilçesinde yaşayan, 12-18 yaş aralığında bulunan 419 adolesan ile yapılmıştır. Yüz yüze anket yöntemi ile toplanan verilere, faktör ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sosyo yönelimli iletişim adolesanların faydacı tüketimlerini, sosyalleşmek ve başkalarını mutlu etmek için alışveriş yapmalarını olumlu bir şekilde etkilemektedir.
Anahtar Kelimeler: Sosyo Yönelimli İletişim, Kavram Yönelimli İletişim, Hedonik Tüketim, Faydacı Tüketim
[PDF]
Destinasyon İmajı, Hedonik Alışveriş Değeri ve Yerel Halkın Olumlu Özelliklerinin Yabancı Turistlerin Davranışları Üzerindeki EtkileriFulya Açıkgöz & Yrd. Doç. Dr. Esra ArıkanDestinasyon pazarlaması alanında son yıllarda yapılan çalışmalar destinasyon imajına ek olarak hedonik alışveriş değeri ve yerel halkın olumlu özelliklerinin de turistlerin tutum ve davranışları üzerinde belirleyici bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak bu alandaki araştırmalar halen sayıca oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma, destinasyon imajı, hedonik alışveriş değeri ve yerel halkın olumlu özelliklerinin destinasyon memnuniyeti, destinasyon aidiyeti, pozitif ağızdan ağıza iletişim ve gelecekte tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. İstanbul’un turistik mekanlarından kolayda örneklem yöntemi ile seçilen 328 yabancı turiste, yüz yüze anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, destinasyon imajı, hedonik alışveriş değeri ve yerel halkın olumlu özelliklerinin destinasyon memnuniyetini artırdığı, destinasyon memnuniyetinin de hem doğrudan hem de destinasyon aidiyeti üzerinden dolaylı olarak pozitif ağızdan ağıza iletişimi ve gelecekte tekrar ziyaret etme niyetini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Destinasyon imajı, destinasyon memnuniyeti, destinasyon aidiyeti, hedonik alışveriş değeri, yerel halk.
[PDF]
Ünlü Kişilerin Kullanıldığı Reklamların Etkinliği Üzerinde Etkili Olan Faktörler: Kadın Tüketiciler Üzerine Bir AraştırmaArş. Gör. Gizem TokmakBir reklamın etkin olarak değerlendirilebilmesi için, reklam izleyicisinin reklam mesajını kolaylıkla algılayabilmesi, ürün/marka ismini reklamı izledikten sonra hatırlayabilmesi, ve ürüne/markaya karşı izleyicide olumlu yönde bir niyet oluşması gerekmektedir. Reklamların bu gibi amaçlara ulaşması için pazarlamacılar, ünlü kişilere reklamlarda yer vererek tüketicinin ilgisini çekmeye çalışmaktadırlar. Fakat çoğu zaman reklamlardaki ünlüler, reklamı yapılan ürünün önüne geçerek tüketicinin ilgisini üründen ziyade kendi üzerlerinde toplayabilmektedir. Bu çalışmada ünlü kişi kullanan reklamların etkinliği üzerinde etkili olan faktörlerin, kadın tüketicilerin bakış açısıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket çalışması neticesinde elde edilen veriler Çoklu Doğrusal Regresyon Analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları, reklamın yapısal özellikleri yanında, sosyal karşılaştırma ve bedensel imaj memnuniyeti gibi tüketici kaynaklı sosyolojik faktörlerin de ünlü kişi kullanan reklamların etkinliği üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Reklamın Etkinliği, Ünlü Kişi Kullanımı, Sosyal Karşılaştırma, Bedensel İmaj Memnuniyeti
[PDF]
Perakendecilikte Teknolojik Yenilikler ve Uygulamalarİzzet Gülşen & Prof. Dr. Şuayıp ÖzdemirTeknolojik yenilikler ve uygulamaları perakendecilikte daima önemli bir rol oynamıştır. Perakendeciler için teknoloji, bir yandan maliyetlerini düşürmelerini, iş süreçlerini iyileştirmelerini ve müşterilere yönelik hizmetlerini iyileştirmelerini sağlar. Öte yandan, teknolojik yenilikler perakende sektörü için büyük önem taşıyan sürekli bir dönüşümü belirtmektedir. Bu araştırmanın temel amacı perakende sektöründe teknolojik yenilikleri geniş bir perspektifte incelemektir. Ayrıca, bu teknolojilerin faydalarını ve perakendeciliğin dönüşümsel değişimi üzerindeki rollerini tartışmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan ikincil veri analizi kullanılmıştır. Bu çalışma, perakende sektöründe yaşanan önemli teknolojik yenilikleri, 1970'li yıllardan 2018 yılına kadar olan dönemi kapsamına alarak incelemektedir.
Anahtar Kelimeler: Perakende Teknolojileri, Teknolojik Yenilikler, Sanal Gerçeklik (VA), Artırılmış Gerçeklik (AR), Nesnelerin İnterneti (IoT), Robotlar, Yapay Zeka (AI).
[PDF]
Beynimiz ve Dilimiz Aynı mı Konuşuyor? Anket ve EEG Yöntemlerinin Karşılaştırılması: Marka Kişiliği Ölçümü Açısından Bir AraştırmaSevgi Ayşe Öztürk, Nurcan Yücel & Talha BayırAraştırmanın ilk aşamasında; anket yöntemiyle Aaker’in marka kişiliği ölçeği frekans analizine tabi tutulmuş ve her iki operatör markası için öne çıkan marka kişilikleri belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise; EEG yöntemiyle her iki marka operatörü için belirlenen marka kişilik sıfatları analize tabi tutulmuştur. Daha sonra her iki yöntem ile elde edilen bulgular karşılaştırılmış ve sonuçların birbiriyle tutarlılığı değerlendirilmiştir.
Sonuç olarak; her iki yöntem ile yapılan analizlerin birebir aynı sonucu vermemesinin; “beyana dayalı ifadelerin, tüketici zihnindeki ifadelerden bağımsız olduğu” olgusunu destekler nitelikte olduğu söylenebilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Nöropazarlama Araştırmaları, EEG (Elektroensefalografi) Yöntemi, Anket Yöntemi, Marka Kişiliği.
[PDF]