2016, 2 (1)
İçindekiler ve İç Kapak
Editörden
Değerli Pazarlama Akademisyenleri ve Uygulamacıları,
Geçtiğimiz yıl pazarlama bilim dalında sağlam teorik temellere dayalı, uygulamaya yönelik akademik çalışmaların araştırmacılar ve uygulamacılar arasındaki etkileşime imkân sağlayacak şekilde pazarlama alanına özel akademik platformlarda paylaşılması amacıyla yayına başlayan Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları Dergisi’ nin ikinci cildi, birinci sayısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. İkinci yayın yılımızda pazarlama akademisi olarak dergimize göstermiş olduğunu ilgiden dolayı müteşekkiriz. Teori ile uygulama arasındaki boşluğu bir ölçüde doldurmak, bu sayede uygulamaya temel oluşturacak teori temelli çıkarımlar sunarak hem akademik hem uygulamaya dönük yaygın fayda sağlamak misyonumuza vermiş olduğunuz katkılar Pazarlama alanı için önemli çıktılar sağlamaktadır.
Bu sayımızın ilk makalesi olan “Sosyal Pazarlamada Hedef Kitlenin Derinlemesine Analizi ile Geri Dönüşüm Davranışını Haritalamak” başlıklı çalışma ile yazarlar Meftune Özbakır Umut ve Meltem Nurtanış Velioğlu geri dönüşüm davranışını geliştirmeye yönelik hazırlanacak sosyal pazarlama programının ilk aşamasının oluşturulması amaçlamışlardır. Bu kapsamda hedef kitle seçimi, davranışa yönelik engeller, motivasyon öğeleri ve beklenen faydalar nitel araştırma yöntemi ile belirlenerek, haritalandırılmıştır. Bu sayının ikinci makalesi ise dergimiz ilk İngilizce yayınlanan makalesi olan “Voluntary Simplicity, Values and Lifestyles: A Case of Ankara – Turkey” başlıklı çalışmadır. Bu çalışma ile Ermeç Sertoğlu, Bozoklu ve Korkmaz gönüllü sadeliğin değerler ve yaşam tarzı ile olan ilişkisini Ankara örneği bağlamında ele almaktadır. Üçüncü çalışma ise Çakici, Çalhan ve Karamustafa’nın “Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İnovasyon ve İşletme Performansı İlişkisi” başlıklı makalesidir. Çalışma kapsamında kuramsal ve uygulamaya yönelik çıktılar tartışılmış, gelecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Yapılan araştırmanın bulguları genel olarak inovasyonun yiyecek ve içecek işletmelerinin performanslarını pozitif ve anlamlı şekilde etkilediğini ortaya koymuştur. Bu sayıda yer alan son çalışma ise Altıniğne ve Karaosmanoğlu’nun “Kurumsal Kimlikte Etik Vurgusunun Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Tüketici Ekstra Rol Davranışı İlişkisine Etkisi” başlıklı makalesidir. Bu çalışmada Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çalışmalarının motivasyonu ile etik kurumsal kimlik algısı arasındaki etkileşim ve bunun da tüketicilerin firmalara karşı gösterecekleri ekstra rol davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Uzun yıllar boyu Pazarlama akademisine ve uygulamasına katkı vermesini umduğumuz dergimizin ikinci cildini çıkarmış olmanın büyük mutluluğunu yaşamakla birlikte ilk sayımız ile beraber bu sayıda paylaşmış oldukları çalışmalarıyla değerli desteklerini bizlerden esirgemeyen akademisyen ve araştırmacılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sayımızda yer bulan çalışmaların değerlendirilmesi sürecinde katkılarını esirgemeyen hakemlerimize ayrıca teşekkür ediyoruz. Dergimizin gerek dijital ortamda gerekse basılı hale gelmesinde her türlü desteği ve altyapıyı sunan Beta Yayınları da bizlerin nezdinde özel bir teşekkürü hak ediyor.
Umuyor ve diliyoruz dergimiz amaçlarımız doğrultusunda akademi ve uygulama sahasına katkı sunacak ve sizlerin desteği ile devam eden sayılarda da sunmaya devam edecektir. Bu amaca katkı sunacak tüm çalışmaları beklediğimizi de belirterek süreçte emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyoruz.
Sağlıcakla
Prof. Dr. B. Zafer ERDOĞAN
Editör
Voluntary Simplicity, Values And Lifestyles: A Case of Ankara-TurkeyDr. Ayşegül Ermeç Sertoğlu, Yrd. Doç. Dr. Çağla P. Bozoklu & Prof. Dr. Sezer KorkmazSeveral concerns such as environmental impairment, overconsumption, abuse of developing nations and advertising clutter paved the way for a voluntarily simple life. Similar concerns have arisen recently in Turkey. In this research, the relation between the value structure and voluntary simplicity lifestyle (VSL) of Turkish highly educated consumers in Ankara is examined. For this purpose, the scale depending on VSL scale of Iwata (2006) along with Rokeach Value Survey (RVS) is employed. By the convenience and snowball sampling methods, 195 web-based and paper-and-pencil questionnaires were collected but the number of usable ones was 101. Data were analyzed by means of explanatory factor analysis and the cluster analysis. Results present that a significant portion of the sample seems to adopt a voluntarily simple lifestyle compatible with the expectations. Further, the value patterns of the sample that present three different degrees of voluntarily simple life contribute new insights to the literature.
Keywords: Voluntary simplicity, values, explanatory factor analysis, cluster analysis
[PDF]
Sosyal Pazarlamada Hedef Kitlenin Derinlemesine Analizi ile Geri Dönüşüm Davranışını HaritalamakYrd.Doç.Dr. Meftune Özbakır Umut & Prof.Dr.Meltem Nurtanış VelioğluPazarlama tekniklerini kullanarak istenilen davranışı hedef kitleye kabul ettirmeye çalışan (Weinreich 1999:3) sosyal pazarlamanın önemli adımlarından biri hedef kitlenin derinlemesine analizidir. Sosyal pazarlama uzmanının geliştirmek istediği davranışa yönelik hedef kitlenin engel, fayda ve motivasyon öğelerinin belirlenmesi, geliştirilecek sosyal pazarlama programının odağını oluşturarak tüm programın başarısını etkilemektedir.
Araştırma, geri dönüşüm davranışını geliştirmeye yönelik hazırlanacak sosyal pazarlama programının ilk aşamasını oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda hedef kitle seçimi, davranışa yönelik engeller, motivasyon öğeleri ve beklenen faydalar nitel araştırma yöntemi ile belirlenerek, haritalandırılma çalışması yapılmıştır
Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Hedef Kitle Analizi, Geri Dönüşüm Davranışı, Nitel Araştırma
[PDF]
Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İnovasyon ve İşletme Performansı İlişkisiProf. Dr. Abdulcelil Çakici, Öğr. Gör. Dr. Harun Çalhan & Prof. Dr. Kurtuluş KaramustafaBu çalışma yiyecek ve içecek işletmeleri bağlamında inovasyon ile işletme performansı ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma hem ikincil hem de birincil veri kaynaklarına dayalı olarak yapılmıştır. İkincil veriler, inovasyon ve işletme performansı ile ilgili alan yazının incelenmesine dayanmaktadır. Birincil veriler ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletmesi/yatırımı belgesi almış İstanbul'da faaliyet gösteren kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 153 yiyecek ve içecek işletmesinden anket yoluyla elde edilen verileri ifade etmektedir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra faktör analizi, basit ve adımsal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Yiyecek ve içecek işletmelerinde inovasyonun işletme performansını doğrusal yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, kuramsal ve uygulamaya yönelik çıktılar tartışılmış, gelecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İşletme Performansı, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri.
[PDF]
Kurumsal Kimlikte Etik Vurgusunun Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Tüketici Ekstra Rol Davranışı İlişkisine EtkisiAr. Gör. Neşenur Altıniğne & Doç. Dr. Elif KaraosmanoğluBu çalışmada Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çalışmalarının motivasyonu ile etik kurumsal kimlik algısı arasındaki etkileşim ve bunun da tüketicilerin firmalara karşı gösterecekleri ekstra rol davranışı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Senaryo temelli deneysel serim yöntemi benimsenerek incelenen bu çalışmada, bir firmanın KSS çalışmaları yürütürken tüketicilerin bu çalışmaların amacını firma yararına veya toplum yararına olarak algılamalarına göre KSS çalışmalarından önce etik kurumsal kimlik vurgusu (görünür etik kurumsal kimlik) yapmış örgütlere karşı bu vurguyu yapmayanlara (örtük etik kurumsal kimlik) kıyasla nasıl bir ekstra rol davranışını içerisine girecekleri araştırılmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki, KSS motivasyonundan bağımsız olarak KSS çalışmalarının ekstra rol davranışı üzerindeki etkisi görünür etik kurum kimliği olan firmalar için daha güçlenmektedir. Bu sonuç, firmaların etik kurumsal kimlik vurgusunu kullanarak tüketicilerin firmaların KSS motivasyonuna karşı olası şüphelerinin giderilebilmesi için etkili bir strateji olabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), KSS Motivasyonu, Etik Kurumsal Kimlik, Deneysel Serim
[PDF]